Hirdetés

Rezsivédelmi alapot és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, innen fizetjük a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert. Éppen ezért kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

A miniszterelnök elmondta: a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet.

– Ma a rezsicsökkentés Magyarországon védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat – mondta. Mindemellett a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenünk.

– Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni – zárta szavait a kormányfő.

A részletek a csütörtöki Kormányinfón derülnek ki.

Korábban írtuk