Fotó: facebook
Hirdetés

A szerződés részleteiről még pénteken részletesen tájékoztatnak – tette hozzá a külügyminiszter. Hangsúlyozta: nemzeti érdek az oltás felgyorsítása, ami az oltóanyagok eddigi lassú érkezése miatt csak akkor lehetséges, ha hazánk más forrásból is vásárol hatásos és biztonságos vakcinát.

– Az oltás felgyorsítása emberéleteket véd meg, lehetőséget ad arra, hogy az élet hamarabb térjen vissza a normalitás mezejére, lehetővé teszi, hogy a korlátásokat hamarabb oldjuk fel, ami a munkahelyek megvédésében segít – mondta Szijjártó Péter.

Mihail Murasko a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy magyar szakemberek megismerkedtek a klinikai vizsgálatok eredményeivel, a gyártást végző üzemekkel, a gyártási folyamattal, illetve decemberben Magyarországon is megvizsgálták a Szputnyik V vakcinát, amelyet a világ egyre több országában engedélyeznek, Moszkva pedig az Egészségügyi Világszervezettel is tárgyal az engedélyeztetés érdekében.

Moszkva – RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS

Moszkva – RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, January 21, 2021

Az országos tiszti főorvos jelentős előrelépésnek nevezte csütörtökön az oxfordi AstraZeneca, illetve az orosz Szputnyik V vakcina hazai engedélyezését. Müller Cecília azt mondta, fontos, hogy meggyorsítsák a védőoltások beadását, mert a jelenlegi, kedvezőbb járványügyi helyzetet csak így lehet fenntartani. Hozzátette, hogy az eddig érkezett oltóanyag nem elegendő, hiszen az öt alkalommal szállított Pfizer és az egyszer érkezett Moderna vakcina 165 ezer ember oltását teszi lehetővé. Eddig 134.554 embert oltottak be, közülük 4030-an már megkapták a második védőoltást is.

A két új vakcinát csak azután adhatják be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma minden gyártási tételt megvizsgált – hangsúlyozta.

Csütörtökön Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy Németország támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez.


Egymillió ember beoltásához elegendő orosz vakcinát vásárolt Magyarországjelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában kollégájával, Szergej Lavrovval találkozott.

Közölte, hogy az oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

A megállapodást nagy előrelépésnek nevezete egy olyan helyzetben, amikor az oltóanyag lassan érkezik Magyarországra, és a járvány naponta 100-150 ember halálát okozza, napi 10 milliárd forint kár mellett. Szijjártó Péter kifejezte készségét a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére a kölcsönös tisztelet alapján.

Lavrov kitért arra, hogy a járványellenes együttműködés új területe a kétoldalú kapcsolatoknak. Szerinte a Szputnyik V jól bizonyított Magyarországon, aminek következtében a magyar szakemberek jóváhagyták használatát.

Szijjártó Péter pénteki moszkvai tárgyalópartnerei között szerepel Lavrov mellett Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Nyikolaj Sulginov energetikai, Mihail Murasko egészségügyi, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Alekszej Miller, a Gazprom és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

„Megállapodtunk Oroszországgal a vakcina és a gáz szállításáról

„Azért jöttünk ma Moszkvába, hogy két dologról megállapodjunk az oroszokkal. Örömmel mondhatom, hogy mindkét ügyben sikerrel jártunk” – mondta a tárcavezető.

„Megállapodtunk arról, hogy nagy mennyiségben vásárolhatunk három ütemben orosz oltóanyagot, amelyekről a magyar nemzeti hatóság megállapította, hogy biztonságos és felhasználható Magyarországon. Megállapodtunk arról is, hogy idén októbert követően, amikor lejár a hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk, az oroszok folytatják Magyarország irányába a gáz szállítását” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy emberenek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani.

„Mostantól kezdve harminc napon belül 300 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget fogunk kapni, utána újabb 30 napon belül újabb félmillió ember beoltásához szükséges mennyiséget, majd az azt követő harminc napon belül 200 ezer ember beoltásához szükséges mennyiséget, tehát háromszor 30 napos szállítási határidőt vállalt az orosz fél” – mondta.

„Magyarországnak az az érdeke, hogy fel tudjuk gyorsítani az oltást, hiszen ezzel emberi életeket mentünk meg, ezzel munkahelyeket mentünk meg, és ezzel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a korlátozó intézkedések megoldását megkezdjük” – hangoztatta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy az oltási folyamat nem politikai, hanem szakmai kérdés, Magyarország érdeke pedig ennek felgyorsítása.

Szijjártó Péter az energiaellátás kérdésére áttérve rámutatatott, hogy októberben lejár az immár 26 éve megkötött kétoldalú gázvásárlási megállapodás. Elmondta, hogy Alekszandr Novak energetikai miniszterelnök-helyettessel politikai megállapodást kötött az orosz gázszállítások folytatásáról. Hozzátette, hogy ennek technikai, mennyiségi és árbeli vonatkozásairól a Gazpromnak az érintett magyar vállalatokkal kell megegyeznie.

Magyarország emellett folytatja annak a 15 kilométer hosszú gázvezetéknek az építését, amely a magyar-szerb határt köti össze a magyar nemzeti gázvezeték-rendszerrel. Ezen a vezetéken keresztül októbertől már lehetőség lesz arra, hogy hatmilliárd köbméternyi gáz érkezzen Magyarországra déli irányból. Mint mondta, ez megnyitja Magyarország számára az útvonalak és a források diverzifikálásának lehetőségét is, hiszen ezen a gázvezetéken keresztül elérhető lesz Magyarország számára az a transzadriai vezeték, amelyen például Azerbajdzsánból is érkezik majd gáz Európába.

„Nekünk fontos, hogy legyen kiszámítható együttműködésünk az oroszokkal a gázszállítások terén, mert ugyan lefoglaltunk kapacitást a krki cseppfolyósított földgáz- (LNG-) terminálban is, ugyanakkor azt kell látni, hogy az infrastruktúra miatt, a regionális helyzet miatt Oroszország továbbra is fontos szereplője az itteni energiapiacnak. Ezért jó hír, hogy a politikai megállapodás megköttetett arról, hogy október után is folytatják az oroszok a gázszállítást Magyarországra” – nyilatkozott Szijjártó Péter.

MTI

Korábban írtuk