Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyolc órára hívta össze a tanácskozást.

Hirdetés

Meghívólevelében azt írta: a legújabb fejlemények megtárgyalásán kívül szó lesz arról, hogyan védjék meg a szabályokon alapuló nemzetközi rendet; hogyan viszonyuljanak Oroszországhoz, illetőleg Oroszország felelősségre vonásához tetteiért; valamint hogyan fogják tovább támogatni Ukrajnát és népét.

A tagállami vezetőket tömörítő tanács elnöke köszönetet mondott az uniós országok elmúlt napokban tanúsított egységéért, különösen a kedden elfogadott, a két szakadár régió, Donyeck és Luhanszk önállóságának elismerése miatt Oroszországot célzó szankciócsomag gyors elfogadásáért.

„Oroszország agresszív fellépései sértik a nemzetközi jogot, Ukrajna területi egységét és önállóságát, továbbá aláássák az európai biztonságot” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők tanácskozásukon megvitatják majd az Ukrajnát és Oroszországot érintő legújabb fejleményeket, és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmének módjait.

Megbeszélik továbbá, hogy az Európai Unió hogyan viszonyuljon Oroszországhoz, miként tudja felelősségre vonni Moszkvát, és azt, hogy az EU milyen eszközökkel tudja támogatni Ukrajnát és népét.

Charles Michel végezetül fontosnak nevezte, hogy az uniós tagállamok továbbra is egységesek és határozottak maradjanak, és közösen határozzák meg kollektív megközelítésüket és intézkedéseiket.

Korábban írtuk