Az Európai Parlament Emberi Jogi Bizottságának (DROI) ezen a héten tartott, brüsszeli ülésszakán, június 15-én délelőtt rendkívüli közmeghallgatásra került sor A Kínzás Áldozatai Támogatásának Nemzetközi Világnapja alkalmából, mely egyébként évenként június 26-ára esik.

Heidi Hautala elnökasszony meghívásának eleget téve Eric Sottas, a Kínzásellenes Világszervezet (OMCT) főtitkára, valamint Hina Jilani pakisztáni jogásznő, az ENSZ korábbi emberi jogi jelentéstévője tartottak átfogó beszámolót a kínzások terén fennálló nemzetközi helyzetről, illetve a világszinten alkalmazott kegyetlen, embertelen és lealázó gyakorlatok és módszerek elterjedtségéről. Az előadók a vonatkozó nemzetközi egyezmények betartását sürgetve, határozottan kiálltak a kínzás áldozatainak védelmében, és az erőszakos vallatási módszerek teljes betiltását követelték – hasonló kiállásra kérve az Európai Unió illetékes fórumait.

Hozzászólásában Tőkés László EP-alelnök különösképpen a volt kommunista országokban – köztük is a szovjet tagállamok némelyikében – továbbra is fennálló embertelen állapotokra hívta fel a figyelmet, külön is kitérve a kommunista rezsimek által előszeretettel alkalmazott „lélektani hadviselés” tovább élő gyakorlatára.

Az erdélyi képviselő konkrét formában is felvetette és a DROI-bizottság figyelmébe és napirendjére ajánlotta a következő eseteket:

• Ershidin Israel ujgur emberi jogi, kisebbségi harcos kazahsztáni fogvatartása, majd cinkos kiadatása és életét veszélyeztető kiszolgáltatása a kínai hatóságoknak;

• Az ún. temerini fiúk esete, akiket az általuk ténylegesen elkövetett bűncselekményekhez viszonyítva aránytalanul nagy börtönbüntetéssel sújtott a magyarellenes módon ítélkező szerbiai igazságszolgáltatás;

• A bolíviai hatósági terrornak áldozatul esett Eduardo Rózsa Flores csoportjába keveredett Tóásó Előd erdélyi és Mario Tadic horvát ifjak fogva tartásának embertelen és az ellenük folyamatban lévő bűnvádi eljárásnak a törvényellenes viszonyai.

A világszerte növekvő tendenciát mutató kínzások és hatósági visszaélések körülményei között az EP emberi jogi bizottsága szorosan együttműködik a különböző nemzetközi szervezetekkel, köztük az ENSZ-szel az emberi jogok és az emberi méltóság megvédelmezése és érvényesülése érdekében.