Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (szerk., archív)
Hirdetés

A politikus kifejtette: az ENSZ főtitkára szeptember 23-ára rendkívüli klímaközgyűlést hívott össze, a klímakatasztrófát pedig a világ egyik legnagyobb fenyegetésének nevezte, amely érdemi cselekvés nélkül visszafordíthatatlan negatív folyamatokat eredményezhet.

Magyarország a klímaváltozásnak érzékenyen kitett ország, a szélsőséges időjárási hatások pedig már most is naponta érzékelhetők – mondta Schmuck Erzsébet.

Az LMP arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy még az ENSZ-közgyűlés előttre kezdeményezzenek egy rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a kabinetnek be kell számolnia, milyen vállalásokkal készül a nemzetközi szervezet találkozójára – emelte ki.

Schmuck Erzsébet közölte, elvárják a kormánytól, hogy a korábban megfogalmazottnál sokkal szigorúbb vállalásokat tegyen. Az áramtermelésben a megújuló energiaforrások arányát például 2030-ig a most tervezett 20 százalékról 50 százalékra kell emelni, emellett az LMP a mátrai szénerőmű bezárását is elvárja 2026-ig – közölte az ellenzéki képviselő.