Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Újabb magyar rendőrkontingens utazik csütörtökön Macedóniába, hogy a macedón-görög határszakaszon teljesítsen szolgálatot és lépjen fel az illegális migrációval szemben.

A 25 fős kontingenst, amelynek tagjai között egy nő is van, csütörtök reggel köszöntötte Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka a szervezet budapesti központjában.

A vezérőrnagy, aki az országos rendőrfőkapitány műveleti helyettese is, beszédében azt hangsúlyozta: a magyar rendőrség ötödik alkalommal küld Macedónia határrendészeti feladatainak ellátására rendőri egységet. Eddig egyedi igények alapján történt a kiküldetés, pár napja azonban a magyar kormány úgy döntött, hogy december 31-ig folyamatosan, havi váltásban biztosít Macedónia számára magyar rendőröket.

A rendőrparancsnok felidézte: Macedónia az elsők között volt, amely követte Magyarország példáját a határlezárást illetően, amit úgy értékelt, hogy ez egyértelmű állásfoglalás amellett, hogy meg kell állítani az illegális migrációt, szabályozott mederbe terelni a szabályozatlant és ellenőrzött keretek közé kell terelni a bevándorlási áradatot.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi, 25 fős létszám nem tűnik soknak, ám mégsem csak szimbolikus jelentősége van, mert a kontingens lehetőséget biztosít arra, hogy a macedón rendőrség kötelékéből ennyien tölthessenek több időt a családjukkal. Balogh János a kiutazó rendőrök családjainak is köszönetet mondott megértésükért, illetve hogy elengedték a kontingens tagjait – mint fogalmazott – erre a szép és hazafias feladatra.

A rendőröknek azt mondta: első fronton fognak találkozni az illegális migrációval, de munkájuk során egyúttal védik Magyarország és az Európai Unió érdekeit is. Azt kérte tőlük, hogy határozottan, jogszerűen, szakszerűen, továbbá emberségesen teljesítsék küldetésüket.

Eközben az Országos Polgárőr Szövetség elnöke csütörtökön Mórahalmon. bejelentette, az ország más térségéből érkező polgárőrök is segítik a rendőrség munkáját a Bács-Kiskun és Csongrád megyei szerb határszakaszon.

Túrós András elmondta, Fejér, Jász-Nagykun és Békés megyéből vendég polgárőrök érkeznek a határ menti térségbe, feladatuk elsősorban a nyolc kilométeres sávban található településeken élők biztonságérzetének javítása lesz.

A polgárőrök, ha gyanús személyeket látnak, értesítik a rendőrséget, de ha migránsokkal találkoznak, feltartóztathatják őket. A szolgálatot ellátó polgárőrök a külterületek, tanyák biztonságára is kiemelt figyelmet fordítanak – hangsúlyozta az elnök.

Túrós András közölte, Csongrád megyében a határ menti sávban található kilenc településen 230 polgárőr teljesít szolgálatot, az ő munkájukat naponta 15, az ország más részéből érkező társuk segíti.

Gulyás Zsolt Csongrád megyei rendőrfőkapitány-helyettes kifejtette, januárban érezhetően elkezdett nőni a migrációs nyomás a déli határszakaszon, ahol folyamatos a rendőri és honvédségi jelenlét.

Július 5-től a rendőrségnek lehetősége nyílt arra, hogy a határ 8 kilométeres környezetében elfogottakat visszakísérje a határzárhoz, és útbaigazítsa a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol benyújthatják menedékkérelmüket – tudatta az ezredes.

Ennek következtében jelentősen csökkent a mélységben elfogottak száma, megjelentek azonban az embercsempész szervezetek. Felértékelődött a mélységi ellenőrzés szerepe, próbálják kiszűrni az embercsempészeket, ehhez a munkához komoly segítséget nyújtanak a polgárőrök – közölte a főkapitány-helyettes.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester elmondta, az illegális migráció nagyon hosszú ideig kilátástalan helyzetet teremtett a térség településeinek és az ott lakóknak, a hatékony fellépésnek köszönhetően azonban az emberek visszanyerhették a mindennapi élet nyugalmát.

Ehhez a polgárőrök hatalmas segítséget nyújtottak – tette hozzá.

A jelenlegi helyzet a lakosság szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében továbbra is szükségessé teszi az állandó jelenlétet – közölte a homokháti kisváros polgármestere.

MTI