A Kórházszövetség szerint azonban mindez csak részben elég a kórházak 90 milliárd forintos adósságának rendezéséhez.

* * *

Mikola: fenntarthatatlan a kórházak működése

Ebben a szerkezetben fenntarthatatlan a kórházak működése – mondta a 180 percben Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. A szakember szerint az alapellátásban van a legnagyobb probléma, a háziorvosi szintű ellátást kell rendbe tenni, hogy mindenki a lakóhelye közelében kapja meg a megfelelő kezelést, és ne zúduljanak rá a kórházakra azok a betegek, akiket a területi háziorvosok, szakorvosok is el tudnának látni.

Az eddigi szakmai előkészítés arra utal, hogy a súlyponti kórházak megszűnnek és az állam nagyobb felelősséget vállal a megyei kórházak a fenntartásában – mondta az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Mikola István arról is beszélt, hogy az önkormányzati nagy kórházak esetében az állam átvállalja a fenntartói felelősséget, de ez csak az önkormányzatokkal történt megegyezés alapján tehető meg. Ez azt jelenti, hogy a fenntartható működéshez szükséges tőkehányadot az állam fogja folyósítani.

Egyelőre megmarad a társadalombiztosítás, de több jel utal arra, hogy a rendszer szinte feltartóztathatatlanul megy az állami egészségügyi ellátórendszer irányába – mondta.

Mikola István kijelentette, több pénz kellene az egészségügynek, de látják a költségvetés helyzetét, így azt gondolja, hogy 2011-ben nominálisan körülbelül annyi pénzt tudnak az egészségügyre költeni, mint 2010-ben. Az a véleménye, hogy amíg a nagy intézetekben kríziskezelés folyik, vissza kell állítani, legalább részben, a bázisfinanszírozást. „Meg kell mondani az intézeteknek, hogy egy évben mennyi pénz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a gyógyító munkájukat folytassák.”

Mikola István megerősítette, hogy a parlament előtt van az a rendelet, amely az Egészségbiztosítási Alap 2007-es és 2008-as többletbevételéből 27 és félmilliárd forintot juttat a kórházaknak. Arról is beszélt, hogy nem maradhat meg a teljesítményvolumen-korlát, hagyni kell az intézményeket, hogy dolgozhassanak azzal a méregdrága technológiával, ami náluk van.

Hozzátette, a megyei nagy intézmények, az országos intézetek és az egyetemi klinikák gyógyító területei lesznek a meghatározó kórházak. „Ilyen értelemben újra kell fogalmazni az ellátórendszert, és ehhez korszerű betegirányításra van szükség.”

(MR1-Kossuth)