A miniszter előadásában a jó orvos-beteg kapcsolatra hívta fel a figyelmet. Fontos, hogy a betegek megfogadják az orvosok utasításait, különösen a gyógyszerszedéssel kapcsolatban – mondta. Hozzátette: az orvosi utasítások szerinti „parancsszerű gyógyszeres kezeléssel” nyerhető a legtöbb egészséges életév.

Az egészségügy reformjában jelenleg a legnagyobb feladat a kórházak állam általi átvétele – emelte ki Réthelyi Miklós, hozzátéve, hogy az átadás-átvétel részleteiről Szócska Miklós államtitkár csütörtök délután tárgyal a nagyobb intézmények vezetőivel.

Réthelyi Miklós azt mondta: a pályakezdő orvosok bérezése valóban „elfogadhatatlanul alacsony, de utána bemegyünk a hálapénz dzsungelébe, innen már nehéz állást foglalni”. A miniszter szavai szerint még nem született olyan javaslat, amelyet jól lehetett volna alkalmazni ennek a helyzetnek a kezelésére.

Az egészségügy finanszírozásával kapcsolatban hangsúlyozta: a tárca munkájának köszönhetően 2011-ben „nem szaladt el” az Egészségügyi Alap. A kormány feltett szándéka, hogy a következő évben sem engedi el a gyeplőt, tartani kell a bevételek és a kiadások egyenlegét – tette hozzá.

Réthelyi Miklós mindemellett hangsúlyozta az egészséges életre nevelés fontosságát is. A fizikai, szellemi és lelki egészség megőrzésében kiemelt szerepe van a családnak, az oktatásnak, a sportnak és a kultúrának, vagyis ezt a célt szolgálja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium összetettsége is – mondta a miniszter.

(MTI)