Az SZDSZ-t egy ellenzéki, mérsékelt, szabadelvű, a nemzeti értékek iránt is elkötelezett középpártként képzelem el – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az SZDSZ vasárnap megválasztott elnöke, aki hozzátette: ennek megfelelően Bajnai Gordon kormányát önmagában mint testületet nem kívánják támogatni.

Az SZDSZ-nek az a feladata, hogy felelős ellenzéki pártként ügyről ügyre, határozati javaslatról határozati javaslatra megvizsgálja, támogatható-e a kormány egy-egy válságkezelő intézkedése, vagyis nincs szó arról, hogy valamit eleve elutasítanánk vagy támogatnánk – hangsúlyozta Retkes Attila.

A szabad demokrata politikus szerint az ellenzékiség azt jelenti, hogy az SZDSZ nem tud azonosulni az MSZP politizálásával és az elmúlt négy évben mutatott teljesítményével.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos feltételek mellett támogatják a konkrét válságkezelő intézkedéseket: ha az a rövid távú hatékony válságkezelést szolgálja, ha nem összeegyeztethetetlen az SZDSZ szabadelvű eszmerendszerével, valamint ha társadalmi egyeztetése előzte meg a javaslatot.

(InfoRádió)