Brenner Koloman (Jobbik) arra szólította fel Orbán Viktort és a Fideszt, hogy szerezze vissza a magyar polgároknak járó uniós forrásokat, amelyeket a 7. cikkely szerinti eljárás miatt akar elvenni Magyarországtól az EU. Szerinte ehhez az szükséges, hogy az „egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz” visszaállítsa a jog uralmát, kiegyensúlyozottá tegye a médiaviszonyokat, és visszaengedje az ellenzéket a közmédiába.

Hirdetés

Szintén sürgető ügynek nevezte az energiabiztonság kérdését. Úgy értékelt: a kormány sokat tett az elmúlt 12 évben azért, hogy Magyarország egyoldalú függésbe kerüljön az orosz gáz és olajszállításoktól, ahelyett, hogy például a szélerőműveket támogatta volna. Jelezte: a Jobbik nem támogat olyan szankciókat, amelyek a magyar polgárok megélhetését veszélyeztetnék, de fontosnak tartja, hogy Magyarország elkezdjen végre alternatív energiaforrásokat keresni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára megjegyezte: a Jobbik az egyetlen olyan párt, amely a választáson nem tudott egyéni győzelmet aratni, így mutogathatnak arra, hogy a közmédia miatt vesztettek, de valójában csak magukat hibáztathatják. A Jobbiknak, amely 2006-ban Gyurcsány Ferenc ellenében jött létre, esetleg nem Gyurcsány Ferenccel „kézen fogva” kellett volna kampányolnia, és akkor az eredményük sem ilyen lett volna – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy magyar emberek nem szeretik azokat a politikusokat, akik a „saját gerincüket operálják ki”.

Úgy vélte: a Jobbik számára a leginkább sürgető ügy jelen pillanatban, hogy a saját pártrendezvényükön történt nemi erőszakkal kapcsolatban tisztázzák, hogy pontosan mi is a párt álláspontja.

Korábban írtuk

Arra is kitért: miközben a Jobbik energiabiztonságról beszél, európai parlamenti képviselője „tapsolva támogatja” azokat a brüsszeli szankciós javaslatokat, amelyek összeroppantanák a magyar gazdaságot.