Ujhelyi István kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök következő uniós költségvetés elfogadására kilátásba helyezett brüsszeli vétója veszélyezteti az Európai Unió energiaszegénységet csökkentő programját is.

Hirdetés

Az Európai Bizottság a héten hagyta jóvá azt a tervet, amellyel a következő tíz évben 35 millió európai épületet újíthatnak fel, ebből pedig minimálisan félmillió magyar háztartás energetikai korszerűsítése valósulhatna meg uniós pénzből – jelezte az ellenzéki politikus.

Az MSZP EP-képviselője szerint a lakóépületek korszerűsítése egyszerre hasznos az energiaszegénység felszámolása és a klímacélok elérése érdekében, az éghajlatváltozást okozó káros anyagok kibocsátásában ugyanis nagy szerepe van a háztartások elavult fűtésrendszereinek is.

Ujhelyi István elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy 4,1 millió magyar háztartásból 400 ezerben nem tudják fizetni a „tisztességes fűtést”. Az MSZP éppen ezért az uniós forrásokat azoknak a családoknak is a rendelkezésére bocsátaná, amelyek önerő hiányában nem tudnak pályázni a meglévő kormányzati támogatásokra – mondta a politikus, majd hozzátette, az MSZP továbbra is követeli egy otthonfelújítási alap létrehozását.

Korábban írtuk

Sajtótájékoztató: Orbán belengetett uniós vétója veszélyezteti a magyar családok rezsijének csökkentését!

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Sonntag, 18. Oktober 2020