A politikai elemző hangsúlyozta: a hiteles politikusoknak el kell válniuk a lejáratódottaktól. Ha egy baloldali párt megszorításokra kényszerül, különösen ügyelnie kell erkölcsi feddhetetlenségére, tisztakezűségére.

Vélhetően győzni fog a Fidesz 2010-ben, az MSZP pedig annyi hibát követett el, hogy meg is érdemli ezt a vereséget. Viszont a baloldali tábor ezt nem érdemli meg. Márpedig az MSZP a baloldal jövője iránt tartozik felelősséggel. A szocialisták igazi felelőssége abban van, hogy megakadályozzák egy hegemón pártrendszer kialakulását és megőrizzék az MSZP váltópártjellegét. Ha erre nem képesek, könnyen eltűnhetnek a történelem süllyesztőjében – szögezte le Ripp.

A baloldali szavazók ma nem az elszántságot látják a szocialista pártban, hanem az örökös defenzívát, a védekezést a Fidesz elborzasztó színvonalú politizálásával szemben. Persze fontos, ki lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, de még fontosabb, kik képviselik majd a pártot a következő parlamenti ciklusban. Ha a listaállításokkal egyszerűen a status quo megerősítése zajlik, az nemcsak lefékezi a változás folyamatát, de a biztos vég felé sodorhatja a szocialista pártot – érvelt az elemző

(hirado.hu/168 Óra)