A migrációs válsághelyzet lesz a fő témája a kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésének, amelyet szerdán és csütörtökön tartanak Velencén – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek.

A tanácskozáson a kormánypárti képviselők tájékoztatást hallgatnak meg Orbán Viktor miniszterelnöktől, Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a migráció következtében kialakult helyzetről, a határzárról és a várható további lépésekről – mondta a frakcióvezető.

Szó lesz arról is, hogy a kormányfő milyen mandátummal készüljön az európai uniós csúcstalálkozóra. Rogán Antal ezzel kapcsolatosan arra számít, a kormánypárti frakció megerősíti, hogy továbbra is a határok védelmét tartják a legfontosabbnak, minden másról csak ezután lehet beszélni.

A képviselőcsoport ki kívánja nyilvánítani azt is, hogy Magyarország nem akar egy nagy menekülttáborrá válni, az úgynevezett hotspotokat az EU területén kívül kell kialakítani – jelezte a politikus.

Közölte, emellett tájékoztatást kapnak majd a bürokráciacsökkentés állásáról. Mint fogalmazott, állami, közigazgatási rezsicsökkentésre van szükség, ennek előkészületeiről, a várható törvényi változásokról Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől várnak beszámolót. Megjegyezte, e törvényjavaslatok még ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek.

A frakcióülésen tárgyalni fognak továbbá a gyermekes családok támogatásáról, amellyel kapcsolatban kiemelt téma lesz a széles körű ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvellátás. Mindkét területen jelentős előrelépés történt az idén, arról, hogy mit sikerült elérni és mi várható a közeljövőben, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár ad tájékoztatást – tudatta Rogán Antal.

A fideszes politikus a napirendre kerülő kérdések között említette végül azt, hogy a gyermekes családok támogatását a gyermekek után járó adókedvezmény milyen bővítésével lehet megvalósítani a következő években. Ez nyilvánvalóan a gazdaságpolitikai helyzet függvénye is, de „szeretnénk lefixálni ennek a menetrendjét”, mert a ciklus végére mindenképpen el kell jutni oda, hogy a kétgyermekes családok adókedvezménye a duplájára nőjön – mondta a frakcióvezető.

MTI