A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a bevándorlási kvóta veszélye kézzelfogható valósággá vált, ezért „most a legaktuálisabb” a népszavazás.

Rogán Antal hétfő esti székesfehérvári lakossági fórumán, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermét megtöltő közönség előtt azt mondta: a pozsonyi uniós csúcson nem vonták vissza a kvótát, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Brüsszel fenntartja a kvótajavaslatait, az Európai Parlament pedig döntést hozott arról, hogy december elsejétől indulhat a bevándorlók kötelező szétosztása Európában. Ez viszont csak azután válhat jogszabállyá, ha az európai kormányfők is jóváhagyják – tette hozzá.

Ezért most a legaktuálisabb a népszavazás, még mielőtt jogszabály válna a bevándorlási kvótákból Európában. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt csak egy erős magyar vétó akadályozhatja meg – fogalmazott.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kitért arra is, hogy a magyar parlament önmagában hiába hoz jogszabályokat, azokat Brüsszel, ha akarja, fel tudja függeszteni. Viszont egy népszavazás eredményét Brüsszel még soha nem tudta felfüggeszteni. Ehhez viszont egy erős és határozott eredményre van szükség – jelentette ki.

Rogán Antal hangsúlyozta: nem pártokról szóló, hanem pártok feletti ügy a népszavazás, és „aki ebből pártpolitikai kérdést csinál, az valójában Magyarország jövőjét kockáztatja”.

MTI

Fotó: MTI ,archív