Rogán Antal szerdai budapesti sajtótájékoztatóján lejátszott egy felvételt, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként kormánya nevében arra kérte a parlamentet: hozzon döntést a paksi erőmű kapacitásának megkétszerezéséről. Felidézte, hogy 2009-ben az MSZP képviselői, köztük Mesterházy Attila mostani pártelnök is megszavazta a paksi erőmű felújításának előkészítésére felhatalmazást adó országgyűlési határozatot. Emlékeztetett emellett Bajnai Gordon 2010-es – még kormányfőként tett – nyilatkozatára is, amely szerint Paks megújítása továbbvisz az energiabiztonság megerősítéséhez. Mesterházy Attila ugyanekkor azt mondta – idézte -, hogy a foglalkoztatás növeléséhez olyan programok kellenek, mint az erőműbővítés, amelyet kiemelten támogat az MSZP.

A kormánypárti frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az MSZP-vel és szövetségeseivel szemben a Fidesz nem változtatott álláspontján, hiszen 2009-ben is igennel szavaztak a képviselői a paksi erőmű megújításáról szóló határozatra, amely megadta a felhatalmazást az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra a mindenkori kabinetnek.

Felelevenítette azt is, hogy a mostani oroszországi tárgyalások előtt, tavaly decemberben Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kovács Pál energiaügyi államtitkár részletes tájékoztatást adott a parlament gazdasági bizottságában a megbeszélések állásáról és a várható ütemezésről. Az akkori bizottsági ülésen azonban egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt, de a jegyzőkönyvet később elküldtek nekik is – tette hozzá.

Ebben az ügyben tehát „soha senki nem titkolt semmit. Mi nem fordítottunk az álláspontunkon”, jelentette ki Rogán Antal.

Tájékoztatása szerint a Magyarország és Oroszország között kedden aláírt államközi szerződést az Országgyűlés február 3. és 10. között tárgyalja, majd dönt róla. A Fidesz pedig, csakúgy, mint 2009-ben, most is igennel fog szavazni. A kormánypárt meggyőződése szerint ugyanis a paksi erőmű által előállított olcsó villamos energia lehetővé teszi a rezsicsökkentés folytatását, és kevesebb energiát kell majd importálni, ezzel pedig erősödik az ország energiabiztonsága.

„Mesterházy Attilát arra szeretném kérni, ne gyurcsányosodjon, ne tegye azt, hogy a politikai céljai érdekében ma egészen mást csinál, mint amit 2009-ben vagy 2010-ben tett” – fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, kíváncsian várják, hogyan voksolnak majd februárban a parlamentben a szocialista képviselők.

Kijelentette azt is, hogy az Európai Unió illetékes szerveit is tájékoztatták az orosz-magyar szerződéstervezetről. Arra a felvetésre, hogy az energiaügyekért felelős szóvivő közlése szerint az Európai Bizottság soha nem foglalt állást abban, kell-e tendereztetni vagy sem a paksi erőmű bővítésénél, Rogán Antal azt válaszolta: Lázár János gazdasági bizottsági beszámolója szerint Brüsszel megkapta a szükséges előzetes tájékoztatást.

A politikus több kérdésre is azt válaszolta, hogy az államközi szerződés részleteit az Országgyűlés elé kerülő dokumentumból lehet majd megismerni.

A Fidesz korábbi, 2008-as, Oroszországgal kapcsolatos álláspontját firtató felvetésre úgy reagált: a gáz és a nukleáris energia két különböző dolog, de azóta sokat változott a világ, mert akkor még a Nabucco-gázvezeték egy komoly realitású projektnek tűnt, ez azonban mára megváltozott.

Rogán Antalt azzal is szembesítették, hogy a fideszes Illés Zoltán – aki ma környezetügyi államtitkár – korábban népszavazást sürgetett Paks ügyében. Erre azt mondta: „hogy Illés Zoltánnak mi a magánvéleménye, az nem rám tartozik”. Illés Zoltán nem energiaügyi, hanem környezetvédelmi szakpolitikus – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón kérdést tett fel Csiba Katalin, az LMP országos választmányának tagja, aki újságírókhoz hasonlóan azt vetette fel, hogy szakértők szerint – az államadósság-plafon miatt – alkotmányellenes lehet az orosz-magyar szerződés, amely az erőműbővítéshez szükséges orosz államközi hitelről is szól.

A Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta, hogy Magyarország számára ez egy hasznos szerződés, Paks megújítására pedig mindenképp szükség van.

„Az én meggyőződésem szerint az államadósság egészen más kategóriába esik akkor, hogy ha azt egyébként valamilyen formában jóléti kiadásokra veszik fel, és egészen más megítélés alá esik egy hitelfelvétel akkor, hogy ha egy olyan erőmű építésére veszik fel, amely komoly bevételeket termel” – fejtette ki. Rogán Antal hozzátette: minden kormány hitelből tervezte az erőmű megújítását. A blokkok építése megtérülő beruházás, nyereséget termel, amelyből a hitelt vissza lehet fizetni, mondta.

Moszkvában kedden Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

(mti)