A főnyomozó korábban az ATV egyenes beszéd című műsorában már beszélt arról, hogy a lehetséges elkövetők köre már leszűkült, sőt azt sem zárta ki, hogy egyszemélyi elkövetővel állnak szemben, aki módszeresen gyilkolja a romákat.

A legfrissebb információk szerint négy elkövetőt keres a Nemzeti Nyomozó Iroda. A közlemény szerint az elkövetők viselkedése megváltozhatott az utóbbi időben, ami a környezetük számára feltűnő lehet. Italozás, kábítószerhasználat és feltűnő érdeklődés a nyomozás állása után, lehetnek az árulkodó jelek.

A hatóság kéri a lakosság együttműködését, várják a visszajelzéseket az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón, illetve a 06 80 201 303-as zöld számon.

„A bejelentésektől függetlenül el fogunk jutni a tettesekig, de nagyon nagy súlya és jelentősége van a lakossági információknak” – mondta el akkor Petőfi Attila.

A rendőrség az elmúlt egy év folyamán, durván 150-160 bejelentést kapott, amik között voltak jó és rosszindulatúak is. Ebből 150-nek az ellenőrzése már megtörtént. Rosszindulatú bejelentések alatt azokat értjük, mikor valaki érdemi információval nem rendelkezik, viszont valamelyik haragosát szeretné bemártani, mondta Petőfi Attila.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója elmondta, konkrét célszemélyeik, célcsoportjaik alakultak ki a bejelentésekből. A döntő lépést múlt év novemberi, nagycsécsi gyilkosság hozta az ügyben. Amíg haláleset és komolyabb sérülés nem történt, az ellenségkép 3-4 személy volt. Ezt a fegyverkezelési szokásokból és a hátrahagyott nyomokból rekonstruálták.

A tavaly novemberi kettős gyilkosság törést hozott az elkövetői csoportban, többen lemorzsolódtak, és a cselekmény motivációja is megváltozott. Attól kezdve akár beszélhetünk egyszemélyi elkövetőről is, aki módszeresen hajtja végre a bűncselekményeket.

„A csoportlétszám beszűkült, ez egyértelműen látható”, mondta az igazgató. Petőfi szerint fontos megemlíteni, hogy eltérő a büntetőjogi megítélése azoknak, akik az elején még a csoport tagjai voltak, de később lemorzsolódtak. Minden egyes bejelentés egy-egy lépéssel közelebb visz a megoldáshoz. A bejelentéseket diszkréten kezelik, a vádalku lehetősége sem kizárt, ha úgy alakul, mondta az NNI igazgatója.

Petőfi véleménye az, hogy a százmillió forintos nyomravezetői díj képes éket verni az elkövetők közé. A gyenge láncszemek kiiktatása a napi gyakorlatban is elő szokott fordulni, ez is egy szál a nyomozásban. A sorozatgyilkosok keresik a rendőrséggel a kapcsolatot, de egyelőre a csapat tagjai nem kommunikáltak a rendőrséggel, ők a gyilkosságokkal üzennek.

Feszült hangulat: baltával tartóztatták fel a terepjárót

Vasárnapra virradóan Nyírlugoson helybeli személyek feltartóztattak egy sötétzöld terepjárót. A sofőr lakodalomból szállította volna haza rokonait, amikor három gépkocsival elállták útját. A járműben utazókat a baltával, gereblyével és más eszközökkel kényszeríttették kiszállásra. Végül a sofőr felismerése után elengedték őket.

Ezt megelőzően múlt hét szerdán történt hasonló eset szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Gávavencsellőnél. Akkor egy vadászt állítottak meg terepjárójával romák, miután 6 kilométeren át követték Gávavencsellőnél.

Múlt héten kamerák és vakuk kereszttüzében érkezett meg Sólyom László, köztársasági elnök, és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman Nyíregyházára. A Jósa András Oktató Kórházban ápolják azt a 13 éves kislányt, aki életveszélyesen megsérült, amikor Kislétán betörtek hozzájuk és rálőttek, az édesanyját pedig lelőtték.

Sólyom Lászlót röviden tájékoztatta a kislány állapotáról a kórház főigazgatója, majd az államfő meglátogatta gyermeket az intenzív osztályon. A rövid látogatás után Sólyom azt mondta: a gyermeken látszik, hogy meg akar gyógyulni. – A kislány túl van a közvetlen életveszélyen, a körülményekhez képest jól van. Ami a legfontosabb, hogy meg akar gyógyulni, ez döntő a továbbiakban. Lehet rajtja látni, hogy egy rendkívül erős akaratú, erős kislány. Jó kilátásokkal rendelkezik – tájékoztatta a jelenlévőket az államfő.

A gyereket később sem hagyják magára: Sólyom László megígérte: segítik a továbbtanulásban is. Mindezt a lány rokonainak is elmondta, miután velük is találkozott a kórházban.

(atv.hu / Beol.hu / Orient Press Hírügynökség / FH)