Hirdetés
Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Toroczkai László: a kormány vállalja át az emberek terheit!

Toroczkai László (Mi Hazánk) kettős beszéddel bírálta a kormányfőt, mondván: itthon bírálja a szankciókat, míg Brüsszelben megszavazta azokat. Értetlenségét fejezte ki amiatt is, miért kérdezik meg erről az embereket most. Közölte azt is, hogy ha a demokrácia védelméről van szó, a magyar kormány számíthat a Mi Hazánkra. Azt is javasolta, hogy egy ilyen „puskaporos helyzetben” ne fakadjon semmilyen kötelezettségünk a NATO-tagságból.

A magas energiaárak miatt az áfa és a rendszerhasználati díj elengedését kérte, valamint a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentését. Mindehhez szerinte a digitális multicégek adóztatása adhatna fedezetet, valamint a vagyonadó bevezetése, a multik támogatásának vagy a felesleges romaügyi programoknak a leállítása.

Ungár Péter: Mindenki hülye?

Ungár Péter (LMP) azt a kérdést tette fel, hogy mit tett a kormány a megelőző tíz évben az energiafüggetlenség eléréséért. Bírálta, hogy „tiltja a kormány a szélenergia valódi használatát”, és termékdíjjal nehezítik a napelemek telepítését. Amikor kevésbé süt a nap, jobban fúj a szél – ismertette.

Mi a szankciós politika alternatívája? Mi mást lehet tenni azért, hogy Oroszország lezárja a háborút Ukrajna ellen? – kérdezte, azt is firtatva, mit tesz a kormány, ha egyedül marad az uniós intézkedések támadásában.

Korábban írtuk

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Lukács László György: Nem a Nyugatnak van ebben elsődleges szerepe

Lukács László György (Jobbik) a békét nevezte az egyik legfontosabbnak, megjegyezve, szerinte nem a Nyugat áll háborúban, hanem Oroszország, így az orosz fél lehetősége, hogy békét kössön. Felvetette, hogy Orbán Viktor megszavazta a bírált szankciókat. „Önt átverték ott” – mondta a miniszterelnöknek, hozzátéve: senki nem mondta, hogy a szankciók hatására a háború azonnal véget ér. Hiányolta a „cselekvési tervet” a kormányfő beszédéből.

Voltak jogos sérelmeink az ukrán politikával szemben, de egy háborús helyzetben okosan kell megválasztani, miként élünk együtt szomszédjainkkal – mondta a jobbikos képviselő.

Szabó Tímea: Mindenki segít, csak ön nem!

Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy csak a balti államokban magasabb az infláció, mint Magyarországon, így szerinte a miniszterelnök az inflációval kapcsolatban sem mondott igazat. Ő is kifogásolta, hogy a kormányoldal megszavazta a szankciókat és Orbán Viktor sem vétózta meg azokat.

Szerinte a kormányfő tudta, hogy hatalmas válság lesz, mégis az adóemelés és a megszorítások elkerülését, a rezsicsökkentés megtartását ígérte a kampányában. Ennek ellenére a lakosság adóterhei növekedtek, a költségvetésben hatalmas megszorítások vannak, és a rezsicsökkentés sem maradt – jelentette ki, kifogásolva: a miniszterelnök semmilyen támogatást nem jelentett be.

Gurmai Zita: Tudom, tudom, háború van – de ez csak egy fideszes, ócska trükk

Ezt elég sz.r meghallgatni – ütött meg trágár hangot Gurmai Zita (MSZP), aki azt tanácsolta Orbán Viktornak, legyen bátor. Gurmai Zita véleménye szerint soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll Magyarország, a nyugdíjak, a fizetések, a szociális juttatások a bolti pénztáraknál elolvadnak, a kormány pedig tétlenül nézi az áremelkedéseket. Felhívta arra a figyelmet, hogy a drágulás sokkal korábban kezdődött, mint Putyin háborúja, a brutális drágulás a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt történt.

Azt firtatta, miért nem csökkenti a kormány az MSZP javaslatára 27-ről 5 százalékra az energiahordozók áfáját, illetve miért adja 70 forintért 12 forintos paksi áramot.

Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)

Gelencsér Ferenc: A szankciók működnek!

Gelencsér Ferenc (Momentum) arról beszélt, hogy a kormány és a kormánypárti képviselők voltak azok, amelyek Brüsszelben minden szankciót megszavaztak, amelyet a németek kértek. Azt tudakolta, hogy a kormányfő most saját döntése ellen tiltakozik-e. Az ellenzéki képviselő szerint a szankciók működnek, béke pedig csak akkor lesz, ha Ukrajna megnyeri a honvédő háborút a háborús bűnösök ellen.

Szerinte a kormány bedönti a középosztályt. Hozzátette: a kabinet 12 éve „uralkodik” kétharmaddal, ezért a rossz gazdasági mutatókért és a rossz külpolitikai eredményekért csak és kizárólag a kormányt terheli a felelősség.

Simicskó István: 2010 óta minden válságot jól kezelt a kormány

Simicskó István (KDNP) arról beszélt, hogy a világ átalakulóban van, új világrend kezd kialakulni, aminek egyik szomorú állomása egy testvérháború. Elhibázottnak nevezte a brüsszeli bürokraták szankciós politikáját és ugyancsak kudarcosnak látta az EU biztonságpolitikáját, mert nem tudta megakadályozni, hogy újabb katonai konfliktus alakuljon ki a kontinensen. Úgy látta, be kellett volna tartani a minszki megállapodást és nem kellett volna provokálni Oroszországot.

Szavai szerint a magyar kormány az elmúlt 12 évben minden veszélyt időben felismert, képes volt hatékonyan reagálni és egy szempont vezette, a magyar családok megvédése.

Kocsis Máté: ez ugyan árnyék, de önök rá is vetődtek

Kocsis Máté (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború kitörésekor nem voltak olyan magasak az energiaárak, mint most, a szankciós csomag elfogadása után többszörösére nőtt az energiaár Európában. A megemelkedett árak miatt Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, ennek az összegnek a hatvan százalékát az EU fizette, ezzel az európai közösség finanszírozza a háborút – mondta.

Szerinte a szankciók hatnak az élelmiszerárakra, ez pedig felnyomja az inflációt is. A kormány átlagosan havi 180 ezer forintot ad a családoknak az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentés megtartásával – mutatott rá, utalva arra is, hogy fenntartják az árstopokat is.

Az ellenzéki politikusokat azzal vádolta, hogy „a gonosz vámszedői”, megint megpróbálják elbizonytalanítani a magyarokat, dezinformálnak és félretájékoztatnak. Gratulált a „harmadik Gyurcsány-kormány megalakulásához”, ami most csak árnyékkormány. Egyszer már volt olyan, hogy az ellenzék úgy tett, mintha kormányozna, de akkor sem csinált semmit – tette hozzá.

Gyurcsány: Szánalmas kormányunk és kormányfőnk van, rongy emberek

Gyurcsány Ferenc (DK) szerint megölt gyermekek, családapák és családanyák tömegsírja felett azt mondja a magyar kormány, hogy az életben maradottak nyújtsanak békejobbot. A kormány a háborús bűnökkel vádolt állam vezetőit védik – tette hozzá.

Szerinte a magyar kormányfő nemzete tisztességét ajánlja Putyin hatalmáért, Magyarország azonban nem becstelen, a mai vezetői azok. Azt mondta, nem tudja, mivel fogja Putyin „az önök emberét”, de amit a kormányfő tesz az nemcsak erkölcstelen, hanem ésszerűtlen is. „Azt gondolom, hogy fogják a fiút” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy miközben a miniszterelnök Putyinnak szalutál, Brüsszelnek letérdel, pénzért könyörög, másfél tucat törvénnyel adja meg magát a bátor, szuverén utcai harcos. Az ellenzéki politikus rongyembereknek nevezte a kormány tagjait. „Szánalmas kormányunk van, nagy száj, kis… tehetség, láttunk már ilyet, előbb utóbb vége lesz” – zárta felszólalását.

Orbán Viktor: ez a felelős politika, ezt folytatjuk

A frakciók válaszaira aztán a miniszterelnök is válaszolt.