Az Európai Unió egy vakcinakrízis közepén van, a beszerzések elakadtak, így jelenleg azon folynak a tárgyalások, hogyan segítsék azokat a tagállamokat, amelyek nagyon rossz helyzetben vannak – mondta Szabó Dávid külpolitikai elemző a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hirdetés

Hozzátette,

ennek a krízishelyzetnek a közepén talált az Európai Bizottság egy újabb témát a keleti vakcinák beszerzése kapcsán, amivel ismét a magyar jogállamiságot támadhatja.

Valószínűleg az Európai Unió újabb témák köztudatba hozásával igyekszik leplezni saját kudarcát – véli Szabó Dávid.

Fontos kiemelni, hogy bár ismét a jogállamiság kerül terítékre, eddig még nem definiálta az unió, hogy mit is jelent a jogállamiság fogalma. Ez azért van így, mivel az az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy

Korábban írtuk

az európai buborékban, ha egy fogalomnak nincs tartalma, egy megállapodás nincs konkrétumok közé szorítva, akkor ezek értelmezése tökéletes talajt biztosít különböző eljárások indítására egy-egy tagországgal szemben.

Bár az interjúban azt mondat Vera Jourová, hogy nem egy országot szemeltek ki, hanem az összes tagállam ténykedését figyelik, mégis a támadások kereszttüzében mindig Magyarország és Lengyelország áll – emlékeztetett Szabó.

Ez azért is furcsa, mivel egyre több olyan hírt lehet hallani, hogy újságírókat gyilkolnak meg és a tetteseket sosem kapják el. De már arról is hallhattunk, hogy olyan vezetőt választottak újra, akit hamarabb jogsértés miatt távolítottak el hivatalából. A probléma pedig az, hogy ezen országok esetében még egyszer sem merült fel a jogállamiság megsértése.

„Tehát igenis létezik a kettős mérce, igenis kiszemelték Magyarországot és Lengyelországot, mint bűnbakokat, akiket mindig lehet támadni” – hangsúlyozta Szabó Dávid.

Az elemző beszélt az Orbán–Salvini–Morawiecki-szövetségről is. A három jobboldali politikus Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Európa újjászületésének lehetőségeiről tárgyalt.

Véleménye szerint

egyértelműen erősödik a Magyarországra nehezedő nyomás a három ország közötti szövetség erősödése miatt.

Szabó hozzátette: az, hogy a Fidesz elhagyta az Európai Néppártot, egy fontos tünete annak, hogy megszűnt a nézetbeli különbség a jobbközép és a balközép között.