Rekorder lett Orbán Viktor miniszterelnök, miután ezen a héten ötödször választották meg kormányfőnek. Ilyen politikai siker még soha nem fordult elő hazánk történetében. A most kezdődött ciklusban pedig egy másik kiemelkedő teljesítményt is magáénak tudhat majd, mert ő lehet a leghosszabb egybefüggő hivatali idejű miniszterelnök.

Hirdetés

Ezt a rekordot 2024 decemberében állíthatja be Orbán Viktor. Az eddigi csúcstartó gróf Tisza Kálmán, aki 1875. október 20-tól 1890. március 13-ig, 14 éven és 144 napon keresztül volt hatalmon.

Orbán Viktor miniszterelnökként egy másik rekordot már tart 2020. november 30. óta: ő az összesítve leghosszabb időt a miniszterelnöki székben eltöltött magyar politikus. (Az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között volt hatalmon, a kormányfő második kabinetjét 2010-ben alakította meg, és azóta is a kormány élén van.) Orbán Viktor előtt ezt a csúcsot ugyancsak gróf Tisza Kálmán tartotta. A háromszor miniszterelnökké választott Wekerle Sándort Orbán Viktor már az előző, 2018-as kormányalakításnál megelőzte akkori, negyedik hivatalba lépésével. Wekerle azonban tartogat még egy csúcsot, ami szintén 2024-ben dőlhet meg: közel 26 év telt el első kinevezésének kezdete és utolsó hivatali idejének vége között. Körülbelül két év múlva a jelenlegi miniszterelnök ezt a rekordot is megdöntheti.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!

Korábban írtuk