Hirdetés

„Széptájú Somogy” – írta szülőföldjéről Takáts Gyula, a legendás Nyugat költője. A pannon világ erényeinek megvédéséért folytatott munkáról Rácz András beszélt. Az államtitkár a közeli Fenékpusztán épülő, 2020 júniusában megnyitó impozáns látogatóközpontról tájékoztatta a régió lakóit. Eszerint hazánkban hétszáz létesítmény szolgálja a környezeti nevelést, a Kis-Balatonon épülő központ is ilyen lesz, amely akár hatvanezer érdeklődőt is fogadhat évente. Puskás Zoltán, a nemzeti park vezetője elmondta: emellett egy másik beruházás is zajlik a Balaton déli partján fekvő Ordacsehiben. Jövő decemberre készül el a berek világát bemutató kiállítóhely.

Balatonszentgyörgy postai, vasúti és közúti közlekedési csomópont. Az Orbán-kormány infrastrukturális beruházásai nyomán megújult a legszebb balatoni vasútállomás. A település polgármestere és állomásfőnöke büszke rá, hogy a XIX. század végén a walesi herceget, a későbbi angol királyt is utasként fogadhatta a balatonszentgyörgyi vasútállomás, amikor a Festetics család meghívására Keszthelyen vendégeskedett. Ez idő alatt került sor ugyanis a keszthelyi szárnyvonal átadására, amelynek első utasa maga a walesi herceg lett. Az elmúlt önkormányzati ciklus más téren is megerősítette a magyar tenger nyugati kapuját. Csinosodtak a közterek, impozáns kulturális közpark épült, új burkolatot kaptak utcák. Hamarosan elkészül a temetői út, és a helyi vállalkozások is gyarapodnak. A községben telephelyet létesített egy nagykereskedelmi áruházlánc, a centrumban benzinkút épült, és a téglagyár is tovább bővíti a termelését.

Fotó: MTI

Amióta tehát Fidesz–KDNP-s vezető a település gazdája, felélénkült a befektetői kedv. Az elmúlt fél évtized a pénzügyek stabilizálásának és a fejlesztések első körének jegyében telt. Ha a lakosság helyben is újra bizalmat szavaz a nemzeti erőknek, folytatódik a megkezdett munka. Az önkormányzat épülete is megújul, új utcákat terveznek, a körzeti óvoda mellé a közeljövőben bölcsőde épül. A régi, ódon hangulatú malomépületnél hamarosan termelői piac nyitja meg kapuit.

Balatonszentgyörgyön nagy az átmenő forgalom. Ennek terhét veszi le a környékről a most épülő négysávos autóút: látványos híd ível át a Vörsöt Balatonszent­györggyel összekötő út és a vasúti vágányok felett. Cél: Keszthely és a zalai megyeszékhely. A környék is profitál e beruházásból, és nem csak az autóúttal. A balatoni bringakörút a községen át kapcsolódik majd össze a kis-balatoni kerékpárúttal.

Ne feledkezzünk meg a hétvégi összejövetel 2019-ben átadott helyszínéről se, mondja Fazekas Borbála, aki a helyi kormánypárti éra kezdetén, 2014-ben vette át a kultúrotthon vezetését. Szépen burkolt, kandeláberekkel kivilágított sétány és park épült a Művelődési Ház addig elhanyagolt környezetében. Az éppen muzsikáló zenekar is az újonnan épült szabadtéri színpadon játszik. A Fidesz–KDNP irányította időszak rockosabb, fia­talosabb lendületet hozott ide, összegzi az elmúlt időszakot. Az új állandó kültéri színpaddal évente milliókat takarít meg az önkormányzat, hiszen eddig mobilszínpadot kellett minden alkalommal bérelni. A most megszépült, parkolóval bővített gyermekorvosi rendelőnél a kivitelező, Farkas Dezső kalauzol bennünket. Elmondása szerint időtálló, a külcsínre fokozottan adó értékteremtés a cég munkafilozófiája. Mindenki láthatja, e felújítást is ennek jegyében végezték el.

A szembetűnő eredmények dacára vörös tüzet lehel Szentgyörgyre a „sárkány”, mint a település címerére festett, Szent Györgyről szóló legendában. Hiszen itt is próbálgatja karmait az ellenzék. A baloldal a rendszerváltás után két évtizedig ült a hatalomban, lett volna idejük a fejlesztésre. Mégis: az ötéves jobboldali korszakban több pozitív változás történt, mint előtte húsz év alatt.

Stefka István és Ambrózy Áron sajtó­klubja a magyar közélet időszerű történéseire világított rá. A Pesti­srácok.hu lapigazgatója, valamint szerkesztője által tartott műsorban elhangzott, a bukott és lejáratódott ellenzéki pártok most hangzatos nevű civil egyesületek bőrébe bújnak, hogy megtévesszék a választókat. Sokaknak a zsebében ott lapul a szocialista, gyurcsányista, liberális vagy épp jobbikos pártkönyv, ám most úgymond függetlenként, vagy „lokálpatrióta” szervezetekbe gyűlve indulnak a Fidesz–KDNP jelöltjei ellen. Reméljük, sokan meglátják majd a kikandikáló lólábat.