Mellár Tamás (Párbeszéd) az egyetemi modellváltás rendszerét kritizálta, azt ígérve, hogy a 2022-es választásokat követően felálló új kormány megtalálja majd azokat a jogi formákat, amelyek révén visszafordítják ezt a folyamatot.

Hirdetés

Szerinte a modellváltással az Orbán-kormány felszámolja az állami egyetemek vidéki hálózatát, ezzel pedig a vidéki, szegény családok tehetséges gyermekeit gátolja a továbbtanulásban. Úgy értékelte, hogy a „privatizáció örve alatt” valójában lopás történik, hiszen állami vagyon kerül magánkézbe ingyenesen, az egyetemi alapítványok élére kerülő kuratóriumok felett pedig nincs ellenőrzési jogkör, a kuratórium azt tesz a vagyontárgyakkal, amit akar.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy vélte: a Párbeszéd képviselője „Gyurcsány kottájából kíván énekelni”, és azt akarja, hogy az a baloldal kerüljön vissza a hatalomba, amely eladósította és lehetetlen helyzetbe lökte a magyar felsőoktatást.

Hangsúlyozta: 2010 után sok tízmilliárd forintot kellett arra fordítania a kormánynak, hogy megpróbálja kiváltani a felelőtlenül megkötött PPP-szerződéseket. A baloldal rossz örökségét próbáljuk rendbe hozni, és a felsőoktatás számára megadni a lehetőséget, hogy maga rendelkezzen az infrastruktúrájával – mondta Schanda Tamás.

Korábban írtuk

Kiemelte azt is: amikor a képviselő a modellváltást támadja, akkor nem a kormányt támadja, hiszen az egyetemek önként kérték, hogy részt vehessenek ebben a folyamatban.

Mellár Tamás napirend előtti felszólalása a parlamentben. #Párbeszéd

Posted by Párbeszéd Magyarországért on Monday, February 22, 2021