Schanda Tamás elmondta: országszerte több mint 300 szakaszon, közel 640 kilométeren befejeződtek a felújítási munkálatok, 184 szakaszon mintegy 630 kilométeren pedig még zajlanak a beavatkozások. A felújítások összértéke több mint 220 milliárd forint.

Hirdetés

Az érintett útszakaszok több mint négyötöde a Magyar falu program keretében újul meg az éves ráfordítás több mint feléből – fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte: az útfejlesztések célja az, hogy minden megyei jogú várost négysávos úton lehessen megközelíteni, az autópályák és az autóutak elvezessenek az országhatárig, a kiemelt gazdasági térségek, technológiai és ipari központok elérhetősége javuljon, és minden településről fél órán belül elérhető legyen egy gyorsforgalmi út.

Kitért arra, hogy a baloldali kormányok 2010-ben rengeteg adósságot hagytak maguk után, hiszen nem törődtek az útfejlesztésekkel, a meglévő úthálózattal is rosszul bántak.

Korábban írtuk

Mint mondta, az országos felújításokhoz hasonlóan Komárom-Esztergom megyében is jelentős felújítások történnek. Zsámbék és Bajna, valamint Nyergesújfalu és Bajna között az útburkolat cseréjére és kiegészítő munkálatokra több mint félmilliárd forintot ítélt meg a kormány.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: nagyon fontos cél a közlekedés biztonságossá tétele, a kritikus szakaszok korrigálása.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az elmúlt évtizedben a társaságnál jelentős műszaki fejlesztés zajlott, mintegy 40 milliárd forintból egyebek mellett teherautókat, gépláncokat, aszfaltmarókat vásároltak.