Schiffer András az Egyenes Beszéd vendége volt. A volt politikus a műsorban leszögezte: megengedhetetlen az, hogy pártok képviselői hol instruálják, hol fenyegetik a bírákat. Schiffer szerint Budaházi György esetében mindkét oldalról látszott ez: amikor Budaházy Györgyöt házi őrizetbe helyezték, jött az, hogy „Na, lám, a Fidesz a náciknak akar kedvezni!”, s fordítva amikor Budaházy Györgyöt elítélték, jött az, hogy „Nahát, ez egy Soros bíró”.

Hirdetés

„Ennek a másik oldala, hogy […] kétség se férhessen ahhoz, hogy a bíró elfogulatlan, […] ezért a bíráknak nagyon szigorúan tartani kell magukat ahhoz, hogy mit tehetnek és mit nem. A kérdésre válaszolva, az természetesen elfogadható, hogy egy-egy alkotmányos, közjogi intézmény képviseletre jogosult vezetőjével beszélget egy képviselet-vezető” – fejtette ki.

Fel nem tudom fogni, hogy egy vagy két vagy több bíró mi a nyavalyáról tud beszélgetni egy nagykövettel!”

– fakadt ki Schiffer. Hozzátette a jogász, hogy az teljesen rendben van, ha egy nagykövet tájékozódik, kivéve, ha bíróktól teszi mindezt. Az indoklásában Schiffer kifejtette: azért nem, mert „hogyha valaki őszintén aggódik a jogállamiság iránt, akkor pontosan tudnia kellene azt, hogy nem hozok bírót ilyen helyzetbe, mint ahogyan az amerikai nagykövetség vezetője hozta azt a két bírót!”.

„Ha én nagykövetként a jogállamiságot kérem számon és képviselem, akkor azt kell feltételeznem, hogy egy bírónak nincs felém – tehát kifelé, a bírói épületen kívülre – közölnivalója arról, amit egyébként a kúria elnöke, az OBH elnöke vagy a miniszter mond. Mert elég nagy hatalom az, hogy valaki másoknak a vagyoni dolgaiba, másoknak a szabadságáról dönthet. Egy bírónak kifelé […] nincsen közölni valója” – fejtette ki a jogász.

Korábban írtuk

„És ha van?” – kérdezte Rónai Egon.

”Nincsen! ” – kötötte az ebet a karóhoz Schiffer.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.