Az esemény fővédnöke emlékeztetett a mottóra – Tehetségből teljesítmény -, és úgy fogalmazott: „a tehetség és a siker közé gyakran egyenlőségjelet tesznek az emberek. Pedig a tehetség csupán egy lehetőség. A sikerhez ettől sokkal több kell. Mögé kell rakni a szorgalmat, a kitartást, az időt, az energiát. Alázat kell hozzá, akaraterő, önbizalom és türelem, hiszen a fejlődés – legyen az fizikai vagy mentális – egy hosszan tartó folyamat, amit nem lehet, és nem is szabad siettetni”.

Hirdetés

Kiemelte: ez a konferencia már ötödik alkalommal hozza össze a szakma kiválóságait, hogy a résztvevők első kézből értesülhessenek a sport területét érintő újdonságokról, kutatási eredményekről, módszerekről és tapasztalatokról.

A sportért felelős államtitkárként kiemelten fontosnak nevezte a tehetséggondozás területét, történjen az iskolai vagy sportszövetségi keretek között.

„Egészséges életmódot támogató intézkedésekkel, ösztöndíj-programokkal, diáksport- és utánpótlás-programokkal igyekszünk a fiatal generáció körében népszerűsíteni a sportolást, küldetésünkben pedig a testnevelők és az edzők is aktív szerepet vállalnak. Hiszen nagyon sokszor a testnevelők által ismerkednek meg a sporttal a gyerekek, náluk teszik meg az első lépéseket az iskolai hétköznapok során, itt szerezik meg az alapokat” – mondta, hozzátéve: határozott célkitűzésük, hogy még vonzóbbá tegyék az edzői hivatást, terveik között szerepel a szakemberhiány orvoslása, az utánpótlásedzőknek pedig életpályamodellt szeretnénk kidolgozni.

Schmidt Ádám úgy vélekedett, hogy bár a rendkívül nehéz gazdasági helyzet a sport területét sem kíméli, de hisz benne, hogy összefogással képesek lesznek elérni a célokat.

„Ez a konferencia is a közös fejlődés és a szakmai összetartás egy kiváló példája, ami a magyar sportéletet egyaránt jellemzi” – hangsúlyozta.

A szerdától péntekig tartó V. Sport és Innováció Konferenciának a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani központ ad otthont.

A első napja a TF-en zajlott, míg csütörtökön – két napra – a NEKA-ra költözik az esemény. A szakemberek előadásokon és szekciókban többféle megközelítésből járják körbe a konferencia fő támáját. A szervezők célja, hogy ezzel is segítsék a sporton belüli előremutató tapasztalatcserét és a közös fellépést, amelynek a TF – a korábbi évtizedes tradíciót ápolva – az élére kíván állni.

Korábban írtuk