Schmitt Pál parlamenti köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az erős Európai Unióhoz nemcsak erős tagállamokra, intézményekre vagy gazdaságra van szükség, hanem erős civil közösségekre, valamint a helyi értékek megjelenítésére és képviseletére is.

Az államfő a Századvég Politikai Iskola Alapítvány által a magyar uniós elnökséghez kapcsolódóan rendezett konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy 2011 az önkéntesség éve az unióban, és az európai közösség alapértékei között szerepel az aktív polgárság, a szolidaritás és a közérdek. Mint mondta, ezen értékek megjelenítése nem államközi deklarációkkal, hanem az emberek közreműködésével lehetséges. Úgy fogalmazott: „nem mindegy, hogy kívülállónak vagy érintettnek érezzük-e magunkat”, hozzátéve, az unió polgárainak 30 százaléka tagja valamilyen civil szerveződésnek vagy szolgál egy ügyet önként.

Győri Enikő uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az európai irányelvek csak akkor érnek valamit, ha végrehajthatók, hasznosíthatók és a szűkebb környezet javát is szolgálják. Emlékeztetett arra, hogy a Külügyminisztérium a szerveződések számára pályázatot írt ki olyan tevékenységekhez kapcsolódóan, amelyek illeszkednek a magyar elnökség legfontosabb céljaihoz. A civil szervezetek így a többi között bemutathatták az unió kulturális sokszínűségét a gyermekeknek vagy bevonhatták a fiatalokat az önkéntes munkába.

Az államtitkár bízik abban, hogy a Magyarország uniós elnöksége alatt a civil szervezetekkel kialakított kapcsolat a félév lezártát követően is megmarad.

Lánczi András, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elnöke szerint aktív polgárok nélkül az Európai Unió sem jöhetett volna létre, hiszen ezen tevékenység által fejezhetik ki az emberek véleményüket vagy járulhatnak hozzá közösségük életének jobbításához.

Emlékeztetett arra, hogy a második világháború előtt élénk civil élet volt Magyarországon, ám ez 1948 után, a kommunista hatalomátvételt követően „elhalt”, és csak 1990 után éledhetett újjá. Ez a demokratikus átmenet egyik fontos lépése volt, mára pedig a civil szerveződések száma eléri a 62 ezret.

(MTI)