A bolgár elnöki hivatal címertermében tartott közös sajtótájékoztatón Schmitt Pál bolgár kollégájával egyetértésben hangsúlyozta: a Közös Agrárpolitika (KAP) illetve az Európai Unió kohéziós politikájának fenntartása a két ország közös európai érdeke.

„A kohéziós politika jövője elsősorban azért fontos, hogy a lassabban fejlődő tagállamok kevésbé maradjanak le a gazdagabb országokhoz képest” – mondta a magyar köztársasági elnök.

A két államfő kiállt az energiaellátás diverzifikálásának és biztonságának fontossága mellett. Georgi Parvanov jelezte, hogy Bulgária szívesen részt vesz az uniós tagállamokat összekötő európai hálózat kiépítésében.

A felek egyetértettek abban is, hogy nélkülözhetetlen a két uniós ország versenyképességének erősítése. „Ha az Európai Unió erős, az azért van, mert a tagállamok gazdasága is erős a versenyképességnek köszönhetően” – mutatott rá Georgi Parvanov.

A gazdasági együttműködésről szólva Schmitt Pál kiemelte, hogy Magyarország a nyolcadik legnagyobb külföldi befektető Bulgáriában, Parvanov pedig reményét fejezte ki, hogy a bolgár és a magyar üzletemberek mostani találkozója további lendületet ad majd a kétoldalú gazdasági együttműködésnek. A magyar államfő méltatta a szófia kormány eredményeit az államadósság sikeres visszaszorításával kapcsolatban.

Schmitt tájékoztatta bolgár kollégáját a magyar uniós elnökség célkitűzéseiről és eredményeiről. Az államfő hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség által képviselt legfontosabb ügyekben – gazdasági stabilitás, a nyugat-balkáni bővítés, Duna-stratégia, romastratégia – Bulgária is érdekelt.

A két államfő méltatta Bulgária és Magyarország hagyományosan jó kapcsolatát és hitet tett az együttműködés továbbfejlesztése mellett. Georgi Parvanov megköszönte Magyarországnak az európai integrációs folyamatban, illetve a NATO-tagság elérésében nyújtott segítséget. Parvanov köszönetét fejezte ki a Magyarországon élő bolgár kisebbség támogatásáért is.

Schmitt: Bulgária továbbra is vonzó befektetési célpont Magyarországnak

Magyarország továbbra is fontos befektetési célpontként tekint Bulgáriára – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamarában Szófiában.

Schmitt Pál a bolgár-magyar üzletemberek számára megrendezett fórumon kifejtette, hogy az érdeklődés ékes bizonyítéka – egyebek közt a pénzügyi és szolgáltató szektor, a légiközlekedés illetve az energetika területéről érkezett – népes magyar üzletember küldöttség jelenléte.

„A magyar befektetők jól kiismerik magukat a bolgár üzleti környezetben, ám örülnének egy még átláthatóbb közbeszerzési pályázati rendszernek és a korrupció elleni hatékonyabb védelemnek. Ugyanezek a problémák természetesen Magyarországon is előfordulnak” – mondta a magyar köztársasági elnök.

Az eseményen részt vett Georgi Parvanov bolgár államfő is, aki szerint az üzleti élet szereplőit tömörítő fórum megfelelő folytatása a két ország korábban megkezdett politikai párbeszédének. Parvanov egyben hangsúlyozta a magyar befektetők szerepét, példaként említve az OTP csoport tulajdonában lévő DSK Bankot, amely tavaly az év pénzintézete lett Bulgáriában. Schmitt Pál ennek kapcsán örömét fejezte ki, hogy a DSK-OTP immáron hárommillió bolgár állampolgár, tehát a lakosság több mint 40 százalékának a bankszámláját vezeti.

A magyar államfő a kétoldalú együttműködés szempontjából kiemelt jelentőséget tulajdonított a Dunának, valamint magyar EU-elnökség során a hozzá kapcsolódó regionális fejlesztések összehangolására létrehozott Duna-stratégiának.

Schmitt Pál szerdán felesége, Schmittné Makray Katalin társaságában érkezett háromnapos hivatalos látogatásra Bulgáriába. Az államfő szófiai tartózkodásának második napján kíséretével ellátogatott a Szent Alekszandar Nevszki Műemlék Templomhoz, ahol megtekintette az épület kriptáját.

Georgi Parvanov és felesége az este folyamán hivatalos vacsorát ad a magyar köztársasági elnöki pár tiszteletére.

(MTI)