A magyar köztársasági elnök négynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Törökországban. Mint az MTI-nek telefonon elmondta, vendéglátójával megállapították, hogy a két ország szövetségi viszonyt ápol, és egymást stratégiai partnernek tekinti.

Elhangzott a megbeszélésen, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom már meghaladja a másfélmilliárd dollárt évente és egyfolytában bővül. Magyarországon már több mint egymilliárd dollár török tőkét fektettek be.

Schmitt Pál elismerését fejezte ki azért, ahogy Törökország hozzájárul a Közel-Kelet, illetve a Földközi-tenger keleti medencéje biztonságához és stabilitásához. Szó esett Törökország csatlakozásáról az Európai Unióhoz, amit Magyarország maradéktalanul, következetesen támogat, s a tagságra való török felkészüléshez politikai és gyakorlati segítséget is tud nyújtani.

Schmitt Pál és Abdullah Gül szót ejtett Európa energiaellátásának biztonságáról is. A magyar államfő az MTI-nek kifejtette, hogy Törökország is érdekelt a Nabucco gázvezeték kiépítésében, ami a jelenlegi meglévő hálózatokkal szemben alternatív megoldást jelentene és növelné az európai energiaellátás biztonságát.

A magyar köztársasági elnök találkozott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel is, akinek tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök meghívását Budapestre 2012 első felére. A megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország érdekelt a török-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővítésében, illetve a török működő tőke Magyarországra áramlásában vagy bevonásában.

Szóba került, hogy Magyarország elkötelezett a Nabucco gázvezeték megépítése mellett, és Schmitt Pál üdvözölte az októberben létrejött azeri-török földgáztranzit-megállapodást, ami fontos lépés a kaszpi-tengeri gáz Európába juttatása szempontjából.

A köztársasági elnök Recep Tayyip Erdogannal is közölte, hogy Magyarország következetesen támogatja Törökország uniós csatlakozását. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Európa érdeke is, hogy egy erős, modern, demokratikus Törökország az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon.

A magyar államfő a nap folyamán koszorút helyezett el a modern török állam megalapítója, Kemal Atatürk sírjánál, ellátogatott az Ankarai Egyetem bölcsészkarára, és találkozott Cemil Cicekkel, a Nagy Török Nemzetgyűlés elnökével A vele folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy parlamenti szinten is igen jó az együttműködés a két ország között. Létrejöttek a két törvényhozásban a másik országhoz fűződő kapcsolatokat ápoló baráti tagozatok, és a parlamenti szakbizottságok is keresik az együttműködés lehetőségét.

(MTI)