Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi osztályának vezetője az MTI-t telefonon úgy tájékoztatta, hogy A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozata kitüntetést kapta Ibrahim Karaosmanoglu, Kocaeli város főpolgármestere; a városban Thököly Imre Múzeum létesült.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Ertunc Baykal, a Thököly Imre Baráti Társaság elnöke, Pro Cultura Hungarica elismerésben pedig Ismail Parlatir történész, professzor.

Schmitt Pál kedden vendéglátójával, Abdullah Gül török köztársasági elnökkel tárgyal, megbeszélést folytat Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és találkozik Cemil Cicekkel, a nemzetgyűlés elnökével. Ellátogat az ankarai egyetem 1935-ben létesült hungarológiai tanszékére is.

Látogatása előtt a magyar köztársasági elnök – a Today’s Zaman hírlevél internetes változata szerint – a török médiának úgy nyilatkozott, hogy Magyarország és Törökország erősíteni kívánja együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben. Törökország az Európai Unió „kulcsfontosságú stratégiai partnere” a terrorizmus elleni harcban nemzetközi szinten, a magyar és a török belügyminisztérium pedig tárgyalásokat kezdett egy kétoldalú egyezményről – írta a Today’s Zaman.

(MTI)