Az éghajlatváltozás megfékezése és alkalmazkodásunk érdekében beterjesztett javaslat

❗️K L Í M A V É S Z H E L Y Z E T❗️Az éghajlatváltozás megfékezése és alkalmazkodásunk érdekében beterjesztettünk egy határozati javaslatot.Schmuck Erzsébet előterjesztői beszéde élőben a parlamentből.#helyzetvan

Gepostet von LMP – Magyarország Zöld Pártja am Dienstag, 21. April 2020
Hirdetés

Felidézte, hogy nem is olyan régen a kormány egyes politikusai még a klímaváltozás tényét is tagadva szembe mentek az unió célkitűzéseivel, a kabinet ugyanakkor magát klímabajnoknak kiáltotta ki.

Kifogásolta, hogy az ország ugyan 2013-ra elérte az 1990-es kibocsátási szinthez viszonyított 40 százalékos csökkentést, azóta azonban növelte azt, és mintegy 8 százaléknyi előnyt vesztett. Szerinte nincsenek megfelelő források vagy intézményrendszer, az erdők állapota romlik.

Szigorúbb célokat tartott szükségesnek még a nyolc hónappal ezelőtt benyújtott javaslatukhoz képest is, így ahhoz módosító javaslatokat ígért. Példaként hozta, hogy a klímasemlegességet szerinte már 2040-re el kell érni.

Szólt az aszály sújtotta mezőgazdaságról, az árvizekről, a növekvő élelmiszerárakról. Kifogásolta azt is, hogy a kabinet elszabotálta a klímatörvény megalkotását.

A kormány klímavédelmi akciótervéről szólva kijelentette: az még zöldre festésnek is kevés. A kabinet szerinte az elmúlt tíz évben csak rombolt, és a mostani intézkedések is gyengék. Példaként hozta az illegális hulladéklerakók felszámolását, ami meglátása szerint nem befolyásolja a klímaváltozást.

A multicégek „megregulázását” sem tartja elégségesnek – mondta -, a naperőművi kapacitás növelését kevesellte. Megjegyezve, azokat nem zöld mezős beruházásként, értékes termőterületekre kellene telepíteni, és hiányolta a szélerőművek támogatását.

Veszélyhelyzet van, mert egyre gyorsabban súlyosbodik a probléma – jelentette ki -, a melegedés egyre intenzívebben rombolja az erdőket. Az éghajlatváltozás minden más problémával összefonódik, a többi között a vírusok terjedésével vagy a migrációval – mutatott rá. Szerinte mindezek összefüggnek az emberek életmódjával.