Schmuck Erzsébet szombati online sajtótájékoztatóján elmondta: a világ nem áll jól az öt éve elfogadott párizsi klímacélok megvalósításában. Az országok önkéntes vállalásai alapján a globális átlaghőmérséklet 3-4 fokkal is emelkedhet az iparosodás előtti szinthez képest, holott a cél az lenne, hogy ez az érték 1,5 fokon belül maradjon.

Hirdetés

Az ellenzéki politikus hozzátette: örül, hogy a magyar miniszterelnök az Európai Tanács ülésén nem vétózta meg az unió klímacélját, szerinte azonban Orbán Viktor akkor képviselte volna érdemben a magyar embereket, ha inkább a szigorúbb, 65 százalékos csökkenés mellett érvel. A testület ehelyett azt fogadta el, hogy az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenjen az unió károsanyag-kibocsátása 2030-ra.

Magyarország jól áll, mivel 1990 után összeomlott a nehézipara – mutatott rá Schmuck Erzsébet, aki szerint a magyar gazdaság azonban „kifejezetten rossz pályán van: míg 2013-ig csökkent a kibocsátás, azóta 12 százalékkal emelkedett”.

A kormány mégis „tiltja a szélenergia használatát, hátráltatja a megújuló energiaforrások kiépülését” – fogalmazott. Bár a Mátrai Erőművet szénről gáztüzelésűre alakítanák át, még sincs céldátuma a szén kivezetésének, ehelyett a visontai bánya bővítését tervezik – sérelmezte.

Korábban írtuk

Schmuck Erzsébet szerint ezért a „kiherélt” klímatörvényt valódi tartalommal kell megtölteni, támogatni kell a megújuló energiaforrások használatát, a lakóépületek komplex energetikai felújítását és azonnal le kell állítani a Paks II. beruházást.

Párizs után 5 évvel

Párizs után 5 évvel

Posted by Schmuck Erzsébet on Saturday, December 12, 2020