Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (szerk.), archív
Hirdetés

Nagy István és a kormány hozzáállása veszélyezteti a gazdatámogatásokat – jajveszékel az LMP társelnöke.

Az eddigi kormánypárti megszólalások alapján sajnos nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország lehet az EU Közös Agrárpolitika reformjának a megakasztója. Ezzel a kormány veszélyezteti a gazdatámogatások kifizetését és a szelíd mezőgazdasági gyakorlatra való átállást – írja Schmuck.

A kormány az EU agrárpolitikai reformjának megakasztásával, mindannyiunk egészségével, az élelmiszerbiztonsággal játszik. Ez egy olyan kérdés, amivel most kell foglalkozni, nem pedig majd holnap, holnapután, vagy akkor sem – rémüldözik az LMP.

Korábban írtuk

Nagy István miniszter és más kormánypárti megszólalók rendszeresen kritizálják az Európai Bizottság által bemutatott „Termelőtől az Asztalig” stratégia céljait, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a mezőgazdaság növényvédő szer és antibiotikum felhasználását, ötödével kell csökkenteni a műtrágya-felhasználást, és 25 %-ra kell emelni az ökológiai gazdálkodás részarányát – írja.

A kormány hozzáállása ellentétes a fogyasztók érdekeivel, akik egészséges, vegyszerektől mentes és tápláló élelmiszereket akarnak fogyasztani. A dacos hozzáállás nem veszi figyelembe, hogy a klíma- és ökológiai válsággal szemben alkalmazkodni képtelen nagyüzemi, vegyipari mezőgazdaságunk veszélyezteti hazánk fenntartható élelmiszer-előállítását – fogalmaz az LMP társelnöke.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy álljon elő olyan javaslatokkal, melyek a magyar mezőgazdaság fenntarthatóvá tételét szorgalmazzák, segítik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és az agrárökológia támogatását. A kormány hagyjon fel a multinacionális óriásvállalatok érdekeinek a képviseletével, és végre ne csak szavakban álljon ki a magyar nemzet érdekei mellett! – követelőzik.