Schmuck Erzsébet (LMP) azzal vádolta a kormányt, hogy nem érdekli a Föld sorsa, nem foglalkozik a klímavédelemmel, sőt a német autógyárak érdekei miatt akadályozza a szigorú európai klímavédelmi terv megvalósítását. Szakmai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt húsz évben nem volt példa a mostanihoz hasonló vízhiányos állapotra, ami 100 milliárdos bevételkiesést okozhat a mezőgazdaságban – figyelmeztetett.

Fotó: MTI

Az EP-választás igazi tétje, hogy olyan Európai Parlament és Európai Bizottság jöjjön létre, amely képes prioritásként kezelni a klímaváltozást – hangoztatta az LMP-s képviselő.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem igenis a kormány egyik legfontosabb feladata, ezért is ratifikálta Magyarország az elsők között a párizsi klímamegállapodást. Jelezte: a kormány a szakemberek jelzése alapján észlelte az aszály mezőgazdasági hatásit, ezért döntött az öntözés időtartamának bővítéséről.

Az államtitkár közölte, a magyar kormány támogatta azt az uniós tervet, hogy 2030-ra a gépjárművek károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenjen, azonban ezt az EP 37,5 százalékra változtatta, aminek nem igazolta a teljesíthetőségét. Hazárdjátékként is felfogható egy ilyen jellegű célkitűzés – értékelt az államtitkár, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gépkocsik károsanyag-kibocsátását meghaladja például a hőerőműveké.