Fotó: MTI/Vajda János
A miskolci görögkatolikus székesegyház megújított templombelsőjét megáldó ünnepi liturgia 2022. január 23-án
Hirdetés

Elmondta: a templomok az elmúlt évtizedekben megújultak, miként az egyházi fenntartású iskolák, szociális intézmények is.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy már több mint háromezer templom megújítását támogatta a kormány a Kárpát-medencében és csaknem kétszázat építettek, jelentősen nőtt az egyházi iskolák száma is.

Az állam ezért az egyházaknak köszönettel tartozik – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Fotó: MTI/Vajda János
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a miskolci görögkatolikus székesegyház megújított templombelsőjét megáldó ünnepi liturgia után 2022. január 23-án

A miskolci belvárosban lévő görögkatolikus templom öt évvel ezelőtt új külsőt kapott és környezete is megújult, most pedig a székesegyház belső felújítása valósulhatott meg.

Korábban írtuk

A munka leglátványosabb része a mintegy 72, posztbizánci stílusban készült ikon. A falfestmények a keleti rítusú templomok festésének szabályai szerint a mennyezeten, a boltíveken az üdvtörténeti eseményeket ábrázolják, lejjebb, az oszlopokon és oldalfalakon próféták, szentek, vértanúk láthatók.

Fölkerültek az Istenszülő ünnepei is, köztük a templom címünnepének, az Istenszülő elszenderedésének ikonja, a karzat alatti mennyezeten Mária ószövetségi előképei is megjelennek.

A belső felújítás során gépészetileg is modernizálták a templomot, a beruházás a Görögkatolikus Metropólia támogatása című projektben valósult meg mintegy 220 millió forintból.

A vasárnapi szertartás a püspökök ünnepi bevonulásával kezdődött, ezt az ikonszentelés szertartása követte. Az ikonokat Orosz Atanáz miskolci püspök, Kocsis Fülöp érsek, görögkatolikus metropolita és Szocska Ábel püspök tartotta. Az ikonszentelést liturgia követte.