Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, nem az szorul magyarázatra, hogy miért vadászunk, hanem az, ha valaki előítéletes módon, eleve ellenszenvvel és ellenérzéssel, sőt, sokszor gyűlölettel viseltetik a vadászok iránt.

Semmilyen természetgazdálkodás nem lehetséges fenntartható vadászat nélkül – húzta alá Semjén Zsolt. Mint mondta, a korlátlanul szaporodó vadállomány „pillanatokon belül” elpusztítaná az erdőt, és ezzel a saját életterét, a vadászat nélkül pedig beláthatatlan konfliktus alakulna ki a gazdákkal és az agráriummal.

„A vad nem jövevény, nem valamilyen elemi csapás az erdőn és a mezőn, a természet rendje szerint nincs erdő vad nélkül, és nincs normális mező vad nélkül” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, megjegyezve, az egyensúly fenntartásához, a minőségi és megfelelő mennyiségű vadállományhoz fenntartható vadászat szükséges.

A természet felől nézve ez az észszerű és logikus érv a vadászat legitimitására – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

Véleménye szerint nem íróasztalok mellől kell megmondani, hanem az erdő- és földtulajdonosokra, a gazdák és a vadgazdák megállapodására szükséges bízni azt, hogy mekkora legyen egy adott terület a vadeltartó képessége.

Az egész országnak tudnia kell azt – folytatta – , hogy amikor megszüntetik a vadászatot, egy évtized múlva nem lesz horgászat, {…} vidéken pedig például disznóvágás sem, mert mindenféle kitalált állatvédelmi fikcióra hivatkozva be fogják tiltani a házi disznóvágást és az antibiotikummal teletöltött, mesterséges húst kell majd vásárolni.

„Amikor a vadászat szabadságáért harcolunk, akkor a vidék Magyarországáért is harcolunk, az életformánkért harcolunk, azért, amit mi az őseinktől örököltünk és meg akarunk őrizni” – közölte Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett, az országos vadászati programsorozat keretében számos vadászgyűjtemény és múzeum nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Vásárosnaményban Kiss B. Zoltán magángyűjteményét lehet megtekinteni; az országban működő 1500 vadásztársaság által számos helyi kiállítást és például trófeamustrát is megcsodálhat a nagyközönség.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt, a vadász olyan az erdőnek, mint a kertész a kertnek, a rá bízott értéket folyamatosan őriznie, ápolnia és művelnie kell.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Bors Richárd, a világkiállítás szakmai igazgatója, majd kitüntetéseket és díjakat adtak át. A vásárosnaményi programsorozat keretében nyílt meg a Természet és vadvilág című állandó kiállítás, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tárlata és egy természetfotó kiállítás is.