Nagy sikereket érhet el a Magyarország és Lengyelország között lévő modernkori együttműködés, akár az egész Európai Unió jövőjére meghatározó szerepet gyakorolhat.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint a Magyarország és Lengyelország között lévő modernkori együttműködés – amelynek keretet ad a visegrádi együttműködés is – nagy sikereket érhet el, és az egész Európai Unió jövőjére meghatározó szerepet gyakorolhat.

Kovács István az M1 aktuális csatorna keddi műsorában hozzáfűzte, nem véletlenül támadják a visegrádi négyeket (V4), hiszen erősödnek, a régebbi, a nagyobb tagállamok súlya pedig ezzel párhuzamosan csökken. Hangoztatta, hogy a V4-es országokat az elmúlt évek migrációs krízise és az őket külön-külön érő vádak is egységbe kovácsolták, mert számíthattak egymásra.

Kitért az uniós költségvetési forrásokra is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy teljesen értelmetlen lenne más területről elvenni a pénzt – például a mezőgazdasági vagy a kohéziós támogatásokat csökkenteni – azért, hogy meglegyen a migráció kezeléséhez szükséges többlet.

Hozzátette, a V4-ek ebben a témában is egyetértenek, és nyilatkozatuk szerint hajlandóak többet fizetni a közösbe. Ők azt mondják, hogy meg kell emelni a befizetéseket, és ezt a határvédelemre kell fordítani, a brüsszeli elit azonban „szétosztási mechanizmusokra” használná a gazdaságfejlesztéstől elvett forrásokat – mondta Kovács István.

(MTI)