Vízilabda

A női vízilabda már a 2001-es margitszigeti Európa- bajnokságon letette névjegyét, és azóta is sikert sikerre halmoz. Említhetnénk a világbajnokságon szerzett ezüstérmet vagy legutóbb a világkupán megnyert aranyat. Pihenés, megállás nem lehet, hiszen a Faragó Tamás szövetségi kapitány által felállított válogatottsági szint évről évre emelkedik. Az idei év talán legfontosabb célkitűzése a világbajnokságra való felkészülés, majd ezt követi az olimpiai kvalifikáció megszerzése. A sikerekről, nehézségekről és a problémákról Györe Lajos, a felnőtt-válogatott edzője és az utánpótlás szövetségi kapitánya nyilatkozott a Demokratának.

– A Magyar Vízilabda Szövetség mindent megtesz, hogy a sportolók jutalmazása elfogadható legyen. A probléma tulajdonképpen ott kezdődik, hogy a klubokban nem történt egyáltalán semmi változás az elmúlt években, hiába sikerült kiváló eredményeket elérni. A lányok csak nyertek, nyertek, de az elismerés valahogy elmaradt. Jelenleg egy klub létezik – a Dunaújvárosi Főiskola -, amelyik biztosítani tudja az edzési lehetőséget, és anyagi támogatást is ad. Nem véletlen, hogy innen kerülnek ki leginkább a válogatott tagjai. A helyzet elkeserítő, de az igazsághoz még hozzátartozik, hogy tudomásom szerint a többi klubnál még fizetést sem tudnak adni. Egyébként most a világkupán értesültünk arról is, hogy a döntőben legyőzött Egyesült Államok válogatottjának 50 (!) fizetett profi edző irányítja a felkészülését. Mi pedig már a minimálbérrel is elégedettek lennénk.

Györe Lajos hozzátette, nem akar panaszkodni, de nagyon szomorúan vette, amikor az egyik sportcsatorna az év legszebb és legsikeresebb pillanataiból készített összeállításában meg sem említette a női vízilabdát.

– Már egy bemutatkozó kisfilm, riport is segíthetne, hogy az emberekkel megismertessük a női szakágat is, mert eredményeink alapján ezt megérdemelnénk.

Mindezen nehézségek ellenére hatalmas tartalékok vannak az utánpótlás területén, és a válogatott is rendkívül erős akarattal is kitartással edz. Hiszen a cél nem kevesebb, mint az olimpia.

A felnőtt férfi vízilabdázóinkról elmondható, 2000-ig minden a legnagyobb rendben volt, sorra halmozták az aranyérmeket és az olimpián fantasztikus szerepléssel sikerült a győzelmet megszerezni. Majd hirtelen törés következett be, a nők sikeres szereplésével szemben a férfiak elmaradtak a várakozásoktól a margitszigeti Európa-bajnokságon, és innentől elkezdődött egy kedvezőtlenebb és eredménytelenebb széria. Kemény Dénes szövetségi kapitány lapunknak adott nyilatkozatában elmondta: a cél, mely a szemük előtt lebeg, a Sydneyben megszerzett olimpiai arany megvédése Athénban.

– A tavalyi évről elmondható, hogy nagy előrelépés történt 2001-hez képest. Igaz, a Világkupát az utolsó percben veszítettük el, a világligán pedig elvették tőlünk a lehetőséget a döntőben való küzdelemtől, mégis sikerült visszatérni az olimpián mutatott színvonalhoz. Az arany hiányzott, de a lényeg az, hogy a csapat újra megtalálta régi önmagát, igaz mérhetetlenül sok gyűrődéssel és fáradsággal.

Az anyagi elismertségről Kemény Dénes elmondta: az átlagos OB 1-es játékosok fizetését körülbelül egy jó munkahelyen dolgozó jó szakember fizetéséhez tudná hasonlítani, nem megfeledkezve arról, hogy ez szintén egy teljes embert kívánó feladat. Világsztárjaink és olimpiai bajnokaink már megfelelő juttatásban részesülnek, bár ha valaki 30-32 éves korára befejezi pályafutását, komolyan el kell gondolkodnia a lehetőségekről. Arról nem is beszélve, miről kell lemondani a siker eléréséhez.

– Ezek a sportolók folyamatosan edzenek, naponta kétszer is, nincs hétvégéjük, nincs szabadidejük. Mindent fel kell áldozni. Egy olimpiai bajnok fizetése – jobb esetben – egy multinacionális cégnél dolgozó szakember kiemelt fizetésének felel meg. De össze lehet a kettőt hasonlítani? El tudja valaki képzelni, mit jelent egy élsportolónak az olimpiai bajnoki arany? Milyen munka áll mögötte?

Klubszinten sem olyan siralmas a helyzet, vannak kiemelkedően szerencsés sportklubok, amelyek leginkább személyes kapcsolatok révén elértek egy, már megfelelő gazdasági szintet. Ezek az egyesületek képesek arra is, hogy olimpiai bajnokainkat is eltartsák.

* * *

Négy Vasas-játékos ellen súlyos testi sértés miatt vádat emelt a X-XII. kerületi ügyészség a tavalyi férfivízilabda bajnoki döntőjében történtek miatt. Mint ismert, a Honvéd-Vasas-döntő utolsó mérkőzése előtt két perccel – 11-9-es Honvéd-vezetésnél – a két csapat játékosai egymásnak estek a medencében. A kezdeményezők a Vasas pólósai voltak – Varga Tamás, Hesz Máté, Varga II. Zsolt és Mátyás Zoltán -, a verekedés következtében három Honvéd-játékos megsérült, Kiss Gergely olimpiai bajnok kettős arccsonttörést szenvedett. A vízilabda-szövetség fegyelmi bizottsága első fokon több mint egyéves eltiltással büntette a játékosokat, majd a másodfokon eljáró testület ezen lényegesen enyhített, mivel a hatályba lépett új versenykiírásban módosították a fegyelmi szabályokat. Eszerint a szándékos ütésért, rúgásért, brutalitásért három-három meccseltiltás jár, ha ez ismétlődik egy szezonban, hatmeccses eltiltás jár vizsgálat nélkül, csak a harmadik esetnél indul fegyelmi.