A képviselő elmondta: Járóka Lívia a szükséges számú képviselői ajánlást jóval meghaladva nyerte el a jelöltsége támogatását, amit az Európai Parlament vezetése el is fogadott, így hivatalosan egyike lesz a 18 alelnökjelöltnek.

Hirdetés

„Járóka Lívia indításával és az ő indulását támogató képviselőkkel az a közös szándékunk, hogy minél markánsabb, minél erősebb legyen a jobboldali képviselet az EP vezetésében” – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Kifejtette, hogy az Európai Néppárt megállapodást kötött az EP szocialista és liberális frakcióival, ami véleménye szerint gyökeresen rajzolja újjá a törvényhozó testület erőviszonyait. Mint mondta, 2019-ben sok milliónyi választópolgár olyan uniós parlamentet választott meg, „ahol papíron a korábbi értékeik és a választási kampányban megfogalmazott elgondolásaik alapján megközelítőleg egyenlő súlyban voltak a jobboldali és a baloldali EP képviselők.”

„Ez azóta megváltozott, hiszen az EPP teljes egészében hátat fordított sok évtizedes politikai örökségének és értékeinek és átállt a baloldalra, így a testületben 75 százalékos baloldali reprezentációval szemben maradt egy 25 százalékos jobboldali. Több tízmilliónyi jobboldali választópolgár képviselet nélkül maradt, ezt a következő, 2024-es EP- választás tudja majd érdemben megváltoztatni” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Járóka Lívia jelöltségével kapcsolatban Deutsch Tamás kitért arra, hogy Járóka nemcsak hogy női jelölt, de 2017-óta az EP történetének első roma származású alelnöke. Mint mondta, ha a baloldalnak fontos téma a női egyenjogúság és a pozitív diszkrimináció, akkor „ha egy kicsit is lehet adni a szavukra, akkor egy roma származású női jelöltet kötelességük támogatni.”

„Járóka Lívia alkalmassága, rátermettsége, tudása hozzájárul ahhoz, hogy a roma társadalom képviseltetve legyen az uniós politika színpadán is” – fogalmazott Deutsch Tamás. Emlékeztetett ugyanakkor: nem esélytelen, hogy Járókát újra alelnöknek választják, de a parlamenti matematika szabályai alapján nagyobb annak a valószínűsége, hogy nem kap kellő támogatást.

„Ez nem tántoríthat minket el attól, hogy indulásával egy határozottabb, erősebb jobboldali képviseletet szeretnénk elérni a testületben, és azt hogy roma származásúként a ház vezetésében is tudja folytatni a roma közösség képviseletét” – jelentette ki.

A fideszes képviselő arról is beszélt, hogy csütörtökön sor kerül az EP szakbizottságainak tisztújítására és a mandátumok megerősítésére. Sikerként tekint arra, hogy a Fidesznek sikerült kivívnia az igazát azzal a házszabályokkal ellentétes büntetés ellen, hogy miután kivált az EPP-ből, nem vehetett tovább részt a bizottsági munkában.

„Igazunk lett, el kellett fogadnia a házvezetésnek, hogy minden képviselőnek pártfrakcióhoz tartozástól függetlenül kell, hogy legyen bizottsági helye. Ez most azt eredményezi, hogy mind a 12 magyar fideszes képviselő főtag lesz fajsúlyos, meghatározó bizottságokban, és más bizottságok munkájában póttagként is részt tudunk venni” – hangsúlyozta.

Az EP keddi elnökválasztásáról nyilatkozva Deutsch Tamás kifejtette, hogy miután az Európai Konzervatívok és Reformisták jelöltje, Kosma Złotowski visszalépett a jelöltségtől, a Fidesz képviselői Roberta Metsola néppárti képviselőt támogatták szavazatukkal.

„Megelőlegeztük bizalmunkat Roberta Metsola irányában. Korrekt politikusnak ismertük meg, fontos kérdésben támogatott minket, azonban más kérdésekben, ő is a nyílt társadalom elképzelésére épülő, Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni retorziókat képviselő vonalvezetés embere volt. Ennek kapcsán voltak különbségek, ez valószínűleg így lesz elnöki tevékenysége során is” – jelentette ki Deutsch Tamás.