Az Amnesty International kedden nagyon készült az Alkotmánybíróság döntésére a felsőoktatási törvény módosítása és a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény kapcsán. Annyira, hogy a Soros által finanszírozott szervezet már azelőtt – véletlenül – elérhetővé tette a későbbre szánt közleményváltozatainak a szövegét, hogy egyáltalán megszülettek volna a döntések. Végül azonban olyan döntés született, amire nem számítottak – írja a 888.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az NGO két közleményt is írt. Egyet arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság számukra kedvező, egyet pedig arra, ha az Ab számukra kedvezőtlen döntést hoz. A közleményverziókat idő előtt publikálták, ráadásul végül egy harmadik forgatókönyv valósult meg: a taláros testület elhalasztotta a döntés meghozását, mivel megvárja az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását.

Az Amnesty gyorsan megelőlegezte az Alkotmánybíróság eheti döntését civilügyben. Rögtön két sajtóközleménnyel is:)A…

Gepostet von Alapjogokért Központ am Dienstag, 5. Juni 2018

Ennek kapcsán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője egy Google-keresés során talált rá az Amnesty International előre legyártott írásaira, amelyekben a keddi döntésre reagált volna a szervezet. Az alábbiak álltak a tegnapi közlemények piszkozatában, amelyet végül Szánthó megtalált és kitett az Alapjogokért Központ Facebook-oldalára.

1. változat:

„A mai döntés nagy győzelem a magyar civil szervezeteknek és az egész társadalomnak. Az Alkotmánybíróság megerősítette, amit eddig tudtunk: a törvény, amelynek az volt a célja, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat, és az orosz »külföldi ügynök« törvényt másolta, nincs helye Magyarországon” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

2. változat:

„Az Alkotmánybíróság mai döntésével elmulasztotta a lehetőséget, hogy igazságot szolgáltasson. A külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvénynek, amelynek célja, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat és az orosz »külföldi ügynök« törvényt másolta, egyszerűen nincs helye Magyarországon” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az Amnesty Internationalt igen sűrűn méltató HVG rá is ugrott az ügyre és telefonon hívták Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ vezetőjét, hogy hogyan kerülhetett a kezébe a két közlemény piszkozata. Ennek kimenetele a teljes cikkben olvasható.