Vannak események a magyar történelemben, amelyek egységgé forrasztották a nemzetet, ilyen volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc is, amely még inkább összekovácsolta nemzetünket – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön, az aradi vértanúk emléknapján Budapesten.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Simicskó István a Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen azt mondta: Arad egyik tanulsága, hogy nincs az a hadsereg, megtorlás, idegen hatalom, amely útját állná „nemzeti törekvéseinknek”.

A miniszter hozzátette, a történelem során megtanultuk, hogy az életnek igazi értéket csak az a szolgálat ad, amellyel „hazánk ügye felé fordulunk”. A szabadságharcban való részvétel nemzeti ügy volt – hangsúlyozta. 

Felidézte: a szabadságharc idején mindössze néhány hónap alatt kellett megszervezni a haderőt. A honvédelmi miniszter szerint viszont a magyar honvédek helytállása „minden józan számítást” felülírt, mert a Magyar Honvédségnek már akkor is volt egy titkos fegyvere: a hazaszeretet.

Az október 6-i nemzeti gyásznapon az első magyar miniszterelnökre, Batthyány Lajosra, a tizenhárom aradi vértanúra, továbbá nemzeti ügyünk mártírjaira, sok ezer honvédre, hősi halottainkra emlékezünk – közölte a miniszter, megjegyezve: az erős Magyar Honvédség ma is Magyarország, a magyar államiság fontos tartópillére.

A hazaszeretet, a szabadságunk és függetlenségünk iránti vágy óriási, örök érték – emelte ki a miniszter, aki szerint nincs még egy olyan nemzet, amely oly „makacsul küzdene megmaradásáért, mint mi, magyarok”.

Simicskó István megjegyezte: örökségeinket meg kell őrizni a mai korban is, amikor népvándorlás zajlik a világban.

A Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen részt vettek és elhelyezték az emlékezés koszorúját mások mellett az államfő és a kormány képviselői, Benkő Tibor vezérkari főnök, Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, továbbá a Budapesti Katonai Attasétestület, több civil szervezet és a fővárosi és a józsefvárosi önkormányzat képviselői.

A Batthyány-örökmécsesnél délután 4 óráig katonai díszőrség mellett bárki gyertyát gyújthat az aradi vértanúk emlékére.

MTI