A magyar történelem egyik fontos tanulsága, hogy „ha egyszer elvesztettük a függetlenségünket, nagyon nehéz visszaszerezni” – figyelmeztetett a kormánypárti politikus.

Hirdetés

Hangsúlyozta: Magyarország első félezer éve sikeres volt, 1526-ig „erős királyaink voltak”; a következő 500 év azonban ellentmondásos, a török hódoltság idején „elvesztettük a függetlenségünket”, azután a Habsburgok uralma, majd a szovjet megszállás következett, és 1990-től elindult egy folyamat, „beléptünk az EU-ba”.

Most az a nagy kihívás, hogy ne sodorja el az új nemzedékeket a homogenizáló globalizáció. A XXI. század az olyan kihívások százada, mint például a migráció vagy a járvány, melyekre választ kell adni, ugyanakkor a XXI. századot az együttműködés századává kell változtatni – mondta Simicskó István főként fiatalokból álló közönsége előtt.

Kijelentette, Goethe szerint a legtöbb, amit „adhatunk a gyerekeknek”: gyökerek és szárnyak. Az új nemzedékeknek stabil értékrendre van szükségük, hogy el tudjanak igazodni az életben. Tudják, honnan jöttek, honnan származnak. Legyenek tisztában azzal: érték, hogy „mi döntünk hazánkról”! Ezért is fontos megemlékezni nemzeti ünnepeinkről – hangoztatta Simicskó István.

Felidézte, hogy Magyarországnak 183 olimpiai aranyérme van, amivel a világ mintegy 200 országából az első tízben van. „Értékeljétek, hogy magyarok vagytok!” – fordult hallgatóságához a politikus.

A Honvédelmi Sportszövetség Bátorság és Hazaszeretet című rendezvényét a Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban tartották meg olimpikonok részvételével.

Korábban írtuk