Hétfő óta energia-veszélyhelyzet van Németországban, az Északi Áramlat 1 vezetékén tartott, tíznapos karbantartás után Oroszország ugyanis akár végleg leállíthatja a teljes gázszállítást. Magyarországon szerdán hirdetett energia-veszélyhelyzetet a kormány. Mi történhet a németeknél, és Európában ez mit idézhet elő, ha valóban bekövetkezik?

Hirdetés

– Jelenleg nagy a bizonytalanság a német gázellátást illetően, a félelmek komolynak tűnnek. Amennyiben az Északi Áramlat 1 vezetékén nem indul újra a karbantartást követően a gázszállítás, úgy az beláthatatlan következményekkel járhat nem csupán Németország, a német emberek és gazdaság, hanem egész Európa számára is.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet. Miért fontos, hogy a magyar kormány láthatóan minden nap azon dolgozik, hogy ne az emberekkel fizettessék meg a háború és az energiaválság árát?

– A háborús helyzet számos bizonytalansággal jár, jelenleg nem csupán az energiahordozók ára, de az energiaellátás biztonsága is változékony Európában. Éppen ezért fontos, hogy egy kormányzat folyamatosan figyelje a folyamatokat, hogyha kell, időben és gyorsan tudjon lépni saját országa és annak polgárai érdekében.

Korábban írtuk

– A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) úgy látja, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban. Mi történik Európában, ha az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz?

– Amennyiben az őszi-téli időszakban valóban fellépnek majd jelentősebb ellátási problémák az olajra és a földgázra vonatkozóan, úgy Európa működése, az emberek mindennapjai kerülhetnek veszélybe. Egy ponton túl már nem csupán a gazdasági kockázatok, vagy a komfort lehet kérdéses, hanem szélsőséges esetben az európai emberek biztonsága, így ezek a folyamatok nem csupán gazdasági, de társadalmi és politikai szempontból is vezethetnek feszültségekhez.

Az orosz-ukrán háború következében az Oroszországból jövő olcsó olajról, illetve gázról való leválási tervek rávilágítanak arra, hogy mégsem lenne szabad bezáratni a maradék atomerőműveket, különben energiahiány alakul ki, viszont a német kormány már kifizette az erőművek leállítását. Az erőművekhez nem rendeltek már fűtőanyagot, karbantartást, a szakembereket elbocsátották. Kijelenthető, hogy egy eddig sosem látott energiaválság küszöbén áll Európa?

– A különféle energia-előállítási megoldásokról szóló viták az elmúlt években Európában és Németországban különösen az életszerűséget mellőzve politikai, ideológiai természetűvé váltak. A fenntarthatóság nem csupán az energiaforrásra vonatkozik, de az egész folyamatra, az átállás társadalmi és gazdasági fenntarthatóságára is, amely szempontot most kiderült, nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!