A magyar nemzet közjogi értelemben egyesült – utalt az állampolgársági törvény módosítására a KDNP elnöke. Az a magyar nemzet, amely eddig is egy volt, az most közjogi értelemben is eggyé vált. Minden magyar, aki az egykori történelmi Magyarországról származik és beszéli a magyar nyelvet, az egyéni kérelemre, gyorsított eljárásban megszerezheti a magyar állampolgárságot. Nem korlátozott, nem másodosztályú állampolgárságot. Egy magyar nemzet van és egy magyar állampolgárság – jelentette ki Semjén Zsolt.

Égbekiáltó botrány, hogy a Vajdaságban egy szlováknak lehetett szlovák állampolgársága, egy románnak román, egy horvátnak horvát állampolgársága, csak az őshonos, államalapító magyarságnak nem lehetett magyar állampolgársága – emlékeztetett a pártelnök.

Semmiféle veszélyt nem jelent, ha a Pilisben egy szlováknak van szlovák állampolgársága – Isten éltesse! – egy gyulai románnak román, vagy egy nyíregyházi ukránnak ukrán állampolgársága. Elvárjuk, hogy a határainkon túli magyarságnak lehessen magyar állampolgársága – közölte Semjén Zsolt.

Soha nem látott nemzeti egység nyilvánult meg a parlamentben a határainkon túli magyarok állampolgársága ügyében, csak Gyurcsány és két tettestársa szavazott a magyar nemzet ellen. A gyurcsányizmus ezzel végleg a történelem szemétdombjára került – állapította meg a KDNP elnöke.

A Fico-Slota kormány keltette feszültségre utalva Semjén Zsolt kijelentette: ne keverjük össze a szlovák kormányt a szlovák néppel. Történelmi sorsközösségben élünk a szlováksággal – mutatott rá.

(fidesz.hu)