Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mint a Mandiner nyomán megírtuk: a DatAdat Professional Kft. összesen több mint 50 millió forintot, míg a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban.

Az akkor éppen egyesült ellenzék kampányfinanszírozását vizsgáló hatósági eljárásra rálátó forrásból a portál úgy értesült, a baloldalhoz köthető, az amerikai kampányfinanszírozási ügyben is érintett DatAdat az ellenzéki összefogás március 15-i, Donald Tusk közreműködésével megtartott kampányrendezvényével összefüggésben bízhatott meg egy személyszállítással foglalkozó vállalkozást autóbuszos szolgáltatással. Ugyanezzel a céggel márciusban – információik szerint – az MMM is szerződött.

Hirdetés

„Csakhogy valami nem stimmel a megbízások körül. A lapunk által megismert szerződés szerint a DatAdat és az MMM is a Fulvia Kft.-t bízta meg a buszoztatás lebonyolításával. A korábban Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat 150, egyenként ötvenfős buszt rendelhetett meg a már fentebb említett 50 millió forintért. Márki-Zayék mozgalma 40 milliót költött buszos utaztatásra a Fulvia Kft.-nél. Ez azt jelenti, hogy ha nagyságrendileg hasonló áron adta nekik a cég a szolgáltatást, mint a DatAdatnak, akkor az MMM körülbelül 120-125 ötvenfős buszt bérelhetett” – olvasható a cikkben.

Azonban, mint írják, a cég honlapja szerint a vállalkozás elsősorban mikrobuszok és személyautók kölcsönzésével foglalkozik, ami arra utalhat, hogy maguk nem lettek volna képesek az elvállalt szolgáltatás nyújtására. Az Opten adatbázisa szerint mindenesetre a gépjárműkölcsönzés szerepel a tevékenységi körükben.

„Kérdés tehát adódik: hogyan lennének képesek bőven több mint 200 ötvenfős autóbusz biztosítására? Erre utalhat az is, hogy a vizsgálatra rálátó forrásunk szerint a Fulvia Kft. a megbízás »mérete« miatt alvállalkozókat vonhatott be, a közel százmilliós összeg nagy része a fővállalkozónál maradhatott” – írja a cikk, hozzátéve, a tavalyi nemzeti ünnepen korántsem volt akkora tömeg az összellenzéki rendezvényen, ami indokolta volna a rengeteg járművet.

Korábban írtuk


„Számításaink szerint ugyanis egy ekkora járműflottával akár 13-15 ezer ember szállítására is képesek lettek volna, ehhez képest még a baloldali médiában is nagy polémia keletkezett arról, valóban kellően sokan voltak-e az egyébként meglehetősen szűk Műegyetem rakparton” – olvasható az írásban, amely teljes egészében ITT található.