Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.
Hirdetés

A főpolgármester vasárnap közösségi oldalán reagált Áder János köztársasági elnök szavaira, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a főváros új ellenzéki vezetése által kihirdetett klímavészhelyzetről szólva azt mondta, önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, nem több, mint politikai retorikai fogás. A köztársasági elnök az interjúban arról is beszélt: amikor vészhelyzet van – például most Ausztráliában a pusztító bozóttüzek miatt -, evakuálják az embereket, és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt, az új budapesti városvezetés arról döntött, hogy majd elkészül két tanulmány, amelyekben megvizsgálják annak a lehetőségét, a vészhelyzet idején és a vészhelyzetet követően mit is kell majd tenni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében a köztársasági elnök szavaira reagálva hangsúlyozta: nem retorikai fogás volt a klímavészhelyzet kihirdetése Budapesten, és furcsának tartja a – mint fogalmazott – „magát a zöld ügyek élharcosaként láttatni igyekvő államfő” megközelítését.

Hozzátette: jelenleg több mint 1250 szervezet – kormányok, városok, egyetemek, civil szervezetek és például az Európai Parlament – hirdetett klímavészhelyzetet, ezek a döntések pedig már több mint 800 millió embert érintenek a világban.

„Büszke vagyok arra, hogy sok év semmittevés után Budapest is beállt végre a sorba az új Fővárosi Közgyűlés döntése alapján” – írta, megjegyezve, a klímaváltozás súlyosan érinti a nagyvárosokat, köztük Budapestet is.

Karácsony Gergely szerint nagy hiba bagatellizálni az ügyet, „amikor a fővárosi önkormányzat a klímavészhelyzet kihirdetésével nyíltan deklarálja elkötelezettségét a klímavédelem iránt, ami egyaránt jelenti a kibocsátás csökkentését (mitigáció) és az emberek és ökoszisztémák maximális védelmét a klímahatásokkal szemben (adaptáció)”. Hozzátette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempontok prioritást élveznek.

„Nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetértek Áder Jánossal, itt nincs különbség. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van” – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „nem először van az a zavarba ejtő érzésem, hogy valami gond van azzal a tudásmennyiséggel, amit elnök úr megkap”.

Nem először keveredem vitába a köztársasági elnök úrral – legutóbb a szerintem súlyosan igazságtalan tb-törvény ügyében…

Gepostet von Karácsony Gergely am Sonntag, 5. Januar 2020