Meglehetősen apatikus az MSZP-frakció hangulata, az Index információi szerint két-három tucat honatya (például Tóth Károly, Farkas Imre) fontolgatja, hogy végképp felhagy a politizálással 2010-ben. Egyik forrásunk szerint a nyugdíjba vágyók zöme olyan „Farkas Imre típusú” ember, akiknek elhatározása három okra vezethető vissza. (Farkas volt az, aki tudatosan, a későbbi büntetéssel is számolva távol tartotta magát az ülésteremtől, amikor a hajdani koalíció az egészségügyi törvényről szavazott.)

Szóval a nekikeseredés három tényezője: egyrészt a besokallt honatyák jó része 16 éve húzza a képviselői igát, s túlságosan elfáradtak ahhoz, hogy ötödször is nekifussanak egy (a minden eddiginél kevesebb sikerrel kecsegetető) egyéni kampánynak. Hasonló a második érvük, csak országos szinten, számos honatya reménytelennek látja a 2010-es választásokat, és nem akar helybe menni a pofonért. Harmadsorban sokuk inkább a frakciófegyelem miatt nyomkodta az igen gombokat, nem a kormány politikájának feltétlen híveként.

Egyelőre azonban a megújulás, pontosabban a frakcióelnökség megválasztása van soron. A két legfontosabb posztra, a frakcióvezetőire, és általános helyettesére a képviselők zöme Lendvai Ildikót, a jelenlegi első, és Katona Bélát, a jelenlegi második embert tartja tuti befutónak. Akik mindketten 1998 óta egyhuzamban vesznek részt a képviselőcsoport vezetőségében: előbbi az Orbán-kormány alatt avanzsált a szocialisták frakcióvezető-helyettesévé, majd Medgyessy Péter eljövetelekor a testület első embere lett, utóbbi pedig tíz éve dolgozik frakcióvezető-helyettesként. (A képviselőcsoport vezérkarának június 2-án esedékes választásán Katona Béla információink szerint utoljára száll ringbe, 2010-ben ugyanis visszavonul, s honatyaként sem akarja folytatni.)

Így a fennmaradó négy posztra (az általánoson kívül három frakcióvezető-helyettes és egy frakcióigazgató) körülbelül kétszeres lehet a túljelentkezés. Többek között újként indulna Alexa György, a parlament fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke, Török Zsolt, az Országgyűlés ifjúsági albizottságának elnöke (akit egyébként a frakció egynegyedét kitevő foglalkoztatási munkacsoport jelölt, és maga mögött tudhatja Heves megyét is), Szabó Vilmos, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A legtöbb képviselő azonban nem lát változási mozgásteret. Szerintük a képviselőcsoportban jól forgolódó Mesterházy Attila megőrzi majd pozícióját, ahogy ugyanerre vagy 60-75 százaléknyi sanszot adnak Göndör Istvánnak is (akiről egyébként szintén azt beszélik, hogy utolsó képviselői ciklusát tölti). Varju László frakcióigazgatónak és Kovács Tibor frakcióvezető-helyettesnek már kevesebb esélyt jósolnak, igaz, utóbbi pozíciója javulhat, ha felsorakozik mögé az borsodi lobbi.

Egyes képviselők persze szívesen vennék, ha erőteljesebb lenne a mozgás a frakcióvezetőségben, de a képviselőcsoport épp tegnap szavazta le azt a Szanyi Tibor és Tóbiás József nevével fémjelzett új munkastruktúrát, ami vagy hét társadalmi frakcióvezető-helyettest emelt volna be a vezérkarba. Információink szerint az új szisztémát azért meszelték el, mert sokan nem programot láttak benne, hanem személyi kérdést: nevezetesen Szanyi Tibor előmenetelének eszközét.

Emlékeztetőül: a politikus korábban arról beszélt, hogyha a képviselők rábólintanak tervezetére, akkor elindul a frakcióvezetői posztért. A javaslatcsomag megvétózása után azonban Szanyi visszalépett. Az más kérdés, hogy többek szerint nem akart első ember lenni, csak frakcióvezető-helyettes, s célját azzal a klasszikus technikával kívánta elérni, miszerint a vágyott pozíció „fölé kell lőni”, így javítva az esélyeket az egyel kisebb poszt megszerzésére. Ám a képviselők nagyobb része úgy látja, Szanyi frakcióvezető-helyettesi álmait is temetheti.

Szanyi viszont kikérte magának, hogy bárki, főleg név nélkül, posztvadászattal vádolja. Állítása szerint a Fenttartható fejlődés munkacsoport és ő nem trójai falóként tolta be azt a programot az MSZP-frakció elé, azaz nem azzal a szándékkal, hogyha a képviselők rábólintanak a tervezetre, akkor bejelentkezhessen a frakcióvezetőségbe. Érdemi változásra van szükség a frakciómunkában, többek között a törvényelőkészítési folyamatokban, és ebben, mondta Szanyi, mindenképpen szívesen segítek.

(Index)