Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív
Hirdetés

Az államtitkár a III. Budapesti Demográfiai Csúcsról szólva kijelentette, a rendezvény célja az volt, hogy a kor legnagyobb kihívásáról, a demográfiáról beszéljenek.

„Ez arról szól, hogy kik leszünk, mennyien leszünk, hogy fogunk élni itt Európában” – mutatott rá.

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormány a családokon keresztül közelíti meg a kérdést, s a világ minden pontjáról – húsz országból – érkezett előadók közös pontja is ez volt, vagyis a család.

Az államtitkár szerint a családok segítése nem egy kormány magánügye, s ennek nem is feltétlenül a kormány az elsődleges szereplője.

Bár a családtámogatási rendszer biztosításában jelentős szerep hárul a kormányzatra, de fontos „szövetségesek” az egyházak és a családszervezetek, illetve hangsúlyosak a közélet, a média, a művészet és a tudományos élet szereplői is.

Novák Katalin szerint a konferencia külföldi és magyar előadóinak közös pontja volt még a „népvándorlás”, ami jelenleg zajlik, s ami mindenkit érint. A résztvevők arra a közös megállapításra jutottak: a Nyugat-Európát sújtó demográfiai problémákat nem lehet megoldani azzal, hogy ennek a népvándorlásnak kontrollálatlan módon teret engednek.