Hirdetés

Az Európai Unió hivatalos statisztikája szerint Magyarország kiemelkedően jól teljesít a koronavírus elleni védekezésben. Az esetszám fele, a halálozás a harmada az uniós átlagnak.  

Míg Magyarországon egymillió lakosra vetítve 6512 pozitív eset volt, addig az Európai Unió átlaga 11868 volt. A legrosszabbul Belgium teljesít, ahol egymillió lakosra több mint 27 ezer fertőzött jut.

Fotó: Origo.hu

Ha a halálozási számokat nézzük, akkor Magyarországon egymillió főre vetítve 159-en haltak meg a koronavírus-járványban. Belgiumban 939-en, Spanyolországban 749-en, Nagy-Britanniában 662-en, Olaszországban 620-an, míg Svédországban 585-en haltak meg egymillió főre vetítve.

A járvány teljes időtartama alatt 76 év az átlagéletkor a halálos áldozatok tekintetében. A központi statisztikai hivatal szerint 2020 első kilenc hónapjában 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavalyi azonos időszakban. Az európai országok halálozási adatait összegző EuroMomo (Eurpean Mortalitiy Monitoring Project) sem regisztrált többlet halálozást Magyarországon.

Korábban írtuk