Soltész Miklós a Jakob Bleyer Heimatmuseum által, a kormány támogatásával rendezett Papok, nemzetiségek, közösségek elnevezésű konferencia megnyitóján azt mondta: az elmúlt időszakban a magyarországi nemzetiségekkel együtt sikerült az őseink által épített vallási és nemzetiségi emlékeink jó részét felújítani. Négyszáz útmenti kereszt újult meg, százhúsz templomot sikerült felújítani és egy templomot épített a kormány a ruszinoknak. „Mindez a remények szerint a nemzetiségeink megmaradását fogja szolgálni” – fűzte hozzá.

Hirdetés

Beszélt arról is, hogy máig hiányoznak annak a csaknem kétszázezres német közösségnek a gyermekei, unokái, dédunokái, amelynek tagjait a kollektív felelősség leple alatt a Gulággal vagy az elűzetéssel eltűntettek a második világháború utáni magyar világból.

A kutatók előadásait követően a múzeumkertben megnyitják a hazai németajkúak elűzetését bemutató tanösvényt, amellyel kapcsolatban Soltész Miklós kijelentette: azért is fontosak az ilyen kezdeményezések, hogy hasonló törekvések soha ne jelenhessenek meg ismét.

Korábban írtuk