Fotó: MTI/Varga György
Szombathely, 2020. augusztus 17. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából, Steindl Rezsõ bélyeggyûjteményébõl készült album bemutatóján Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban 2020. augusztus 17-én. MTI/Varga György
Hirdetés

Soltész Miklós a néhai katolikus egyházfő születésének századik évfordulójára készült könyv bemutatóján azt mondta: ma már világosan látjuk, hogy miközben a liberalizmus a szabadságot hirdette, valójában a szabadosságot vallja és valósítja meg, nekünk azonban továbbra is a keresztényi szeretet, a keresztény értékeket vállaló függetlenség útján kell maradnunk, ha életpéldáját, szellemiségét akarjuk követni.

Hozzáfűzte: Szent II. János Pál pápa bízott abban, hogy a népek, nemzeti közösségek egymás mellett tudnak élni, nem pusztítják, hanem segítik egymást, ma mégis vannak a világban, akik gyűlölettel fordulnak mindazon értékek felé, amelyeket a katolikus egyházfő képviselt. Soltész Miklós köszöntőjében utalt arra, hogy amikor a magyar kormány megbízásából Lengyelországban arról tárgyalt, miként támogatná hazánk egy Krakkóban felállítandó, Szent II. János Pál pápáról készülő szobor felállítását, Varsóban éppen akkor gyalázták meg, takarták le szivárványszínű zászlóval a szobrát.

A szombathelyi székesegyházban tartott ünnepségen a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvet mutatták be, amely bélyegeken, képeslapokon keresztül mutatja be a világutazó pápát, idézve utazásainak helyszínein mondott találó gondolataiból. Székely János megyés püspök a szombathelyi székesegyházban tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: Szent II. János Pál a 20. század egyik legnagyobb hatású történelmi alakja és a katolikus egyház legjelentősebb pápája volt.

Emlékeztetett arra, hogy a pápa 1991. augusztus 19-én Szombathelyen is járt, és több mint százezer ember előtt celebrált szentmisét. Látogatásának emlékét a székesegyházban tábla őrzi, a Szalézi templom előtti téren pedig felállították egészalakos szobrát is. Hende Csaba (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke is megosztotta emlékeit a szombathelyi pápalátogatásról, és felidézte, hogy Szent II. János Pál pápa abban az évben született, amikor Lengyelország a függetlenségért vívott, „visztulai csodaként” emlegetett varsói csatában győzedelmeskedett. Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete köszönetét fejezte ki azért a tiszteletért és szeretetért, amely a lengyel nép és Szent II. János Pál pápa személyét övezi hazánkban.

Korábban írtuk