Fotó: MTI/Balázs Attila
Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt európai parlamenti képviselője (j) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (b) a beregsurányi segítségponton 2022. április 2-án
Hirdetés

Soltész Miklós elmondta, a küldöttséggel a lónyai, a barabási és a beregsurányi segítségpontokat keresték fel, és minden helyszínen adományokat vittek a helyi segélyszervezeteknek.

A spanyol delegáció nemcsak a hírt akarja elvinni hazájába, hogyan fogtak össze a magyarok a menekültekért, hanem ők maguk is hoztak több mint jelképes ajándékot – hangsúlyozta az államtitkár, megjegyezve, ez a gesztus azt mutatja, hogy amit a magyarok tesznek, azt más nemzet is megbecsüli és megköszöni.

A kormánypárti politikus újságíróknak elmondta, az elmúlt több mint negyven nap megfeszített munkájának eredményeképpen Magyarország mintegy 550 ezer menekültet fogadott be, ebben a munkában hatalmas segítséget nyújtottak a karitatív szervezetek és a határ menti települések.

„Nem győzzük megköszönni” a pénzbeli felajánlásokat sem, a telefonos hívásokból befolyt és a számlaszámra érkezett összeg együttesen már a 870 millió forintot is meghaladta – tette hozzá.

Korábban írtuk

Soltész Miklós egyértelműsítette, mindenkinek segítünk, aki Ukrajnából érkezik, bármilyen nemű és rangú ember, vagy ott tanuló távol-keleti vagy afrikai diák, aki szeretne hazajutni, azonban „mi egy dolgot betartunk” a következő hetekben és hónapokban is: a béke megteremtését és megőrzését.

A békességet csak úgy lehet megőrizni és megtartani, hogy ha mi, magyarok sem katonát, sem fegyvert nem engedünk átszállítani az országon, és mi magunk nem fogunk szállítani most és a jövőben sem – hangsúlyozta az államtitkár.

Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt EP-képviselője arról beszélt, szerettek volna részesei lenni a menekültek megsegítésének, ezért adományt gyűjtöttek és osztottak szét a három segítségponton.

A spanyolok szolidárisak az ukránokkal, emellett Magyarországot is igyekeznek segíteni – fogalmazott a spanyol EP-képviselő.

Jorge Buxadé hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk azok között a menekültek között, akik most érkeznek Ukrajnából, és azok között, akik máshonnan, migránsokként érkeznek akár Magyarországra, akár Európa más részeire, hiszen „ez a kontinensünknek egy óriási kihívása továbbra is”.